Thursday, November 10, 2011

my beLoVed TonsiL

Bismillahirrahmanirrahim..





Kenapa eyh, kalau tengok drama  kat tibi, asal sakit je, mesti nak pegi melancong? hehe, pegi jenjalan sampai ke obersea, nak hamik angin baru la katenya, hangin kat rumah mungkin kotor. Aduhaiiii.. =.=

Kalau macam tu, mimi nak pegi melancong la jugak, hehe,sebab mimi pon sakit. Ha, memang kene cepuk je dengan mak. heee.. Orang dalam rumah tak sakit pon, so, tak boleh nak salah kan angin luar tu kotor la , tulah, nilah, hehe =]

Pucuk pangkal, sendiri kene jaga kesihatan molek2 kan? Alhamdulillah, demam dah kebah. Cuma tonsil mimi ni masih ada baki2 nanah, bengkak nye dah susut la. Ari2 keje mimi dok meneropong tonsil. hehe. Susah wo nak tengok. Tak tahulah mimi yang tak reti nak nganga ke mulut ni comel sangat nak nganga.hehe.

Terima kasih ye, kome2 yang selalu nasihat dan memberi kate2 semangat ye. Keadaan tonsil kalau yang dah sensitif bebeno macam mimi ni, kalau tak jaga, hai, berbengkak dan bernanah la jawabnya.




Mungkin selepas ni, banyak dah perubahan dalam hidup kene buat.. huwaaaaaaaaaaaaaa!

1) kurangkan makan pedas (huk3, macam tak lalu je nak makan kalau tak pedas, tapi hokeh jugak, boleh kurangkan makan, nanti kurus, keke =.<  )

2) ais? ni mang dah lame kene kurangkan, sebab resdung pun ye, sebab tonsil ni pun ye. Ais menyebabkan panas dalam yang membara2 yang membuatkan tonsil senang je bengkak.

3) hari2 mandi pukul 530am-700am, dah tak boleh mandi pukul 10 pagi dah.. huwaaaaa.. Mandi lambat hanya mengundang panas dalam jugak!

4) kalau makan mende2 panas macam madu ke, bergelen2 air kene support, supaya badan tak terlalu panas.. huhu ( suke makan madu+habatussauda..)



Ha! tu antara yang akan dibuat sepanjang hidup ni. Huuu, banyak lah kene berkorban, dah tak boleh selalu nak minum YOYO aka COOL BLOG tu, sob3. Ada jugak tanya doc pasal operation tentang tonsil ni.

" Operation untuk tonsil ni, saya suggest untuk orang yang selalu mendapat sakit tonsil ni, dalam 6,7 kali macam tu dalam setahun, tapi saya cakap betul la kat adik, orang tua kalau operate tonsil ni lambat nak baik, kalau budak kecik, seminggu je dah sihat, so,  better adik jage kesihatan la dari operate ni ye.."

baikkk doc! huuuu.. Makanya, 4 langkah di atas harussss la di laksanakan dengan istiqomahnya.. emm3. Kome! bagi yang ada tonsil tu, jage okeh! Jangan sampai ye jadi hypersensitif ni ye!





21 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..moga semuanya okay yer twin..

Kakzakie said...

Korbankan sikit nikmat itu mimi demi utk kebaikan. Bila dah sembuh betul bolehlah makan sikit-sikit...

Iffah Afeefah said...

sian opah

bertabah

cayokkk

mas saari said...

banyakkan minum air kosong! itu ubat yang terbaik...

moga cepat sembuh ye, ikut nasihat doktor tu!

BlueiceButterfly said...

~tak pe berkorban untuk kebaikan..
sabar2..semoga awak cepat sembuh..:)

sis92 said...

get well soon dear lily hehe

sis pun kadang sakit jgak tonsil tu
makan banyak sangat ni hoho

bloghok said...

minum air o ler

syakey said...

yeah,sis mimi boleh!!

;D

kalau sakit, melancong ke rumah Allah baru best ;)

Nadzirah K. said...

tak elok lagi ke tonsil nye? :(
kesian kat cik mimie,hehe..
cepat sembuh ye :)

Hanie_Dew said...

kene kendong botol air ke mana mana mimi. tu la petua nya nak jaga kesihatan.=)

ciK LyndaWawa said...

jaga diri bebaik..hohoho=]

FasiHaH SupiaN said...

sian kak aimi....jaga kesihatan elok2!

syarifahsidrus said...

ala..sakit ke? umm..dulu adik pun kena tonsil gak,tapi dah operate,sbab masa tu dia kecik lagi...
jaga diri sentiasa ye :P)

Kaca Lensa said...

aiyoo.. nape mie.. huhu.. cpat shat na.. =) xmo cket2 taw... =)

Rai said...

aimi..pernah terbaca..kalau operate pun takde masalah..tapi kalau boleh biarlah tak payah operate kan..

so cuba macam ni..selain dari banyakkan minum air kumur dengan solution pembasmi kuman macam listerine.. kalau ada mouth spray yg antibakteria lagi bagus..saya selalu ada white spots kat tonsil sbb ada resdung.. tapi rajin2 kumur tu cepat sembuh..

take care

Faaein Talip Roy said...

tak pernah la cek ada tonsil ke tak.. rasanya tak de kut.. kalau ada.. sure dah sakit cam mimi..

semoga cepat sembuh mimi..

akak doakan dari kejauhan.. ^^,

NasZ said...

alahai.. saya doakan cepat sembuh.

Lia Irdelia said...

apa yg saya tau,
semua org ada tonsil..
Cuma yg jdi masalah..
Bila tonsil membengkak..
atas sebab2 tertentu..

kiranya, tonsil yg tugasnya mcm guard penjaga pintu masuk..
(laluan makanan ke tekak)
dah terjangkit..
sebab tu bengkak..

budak2 selalu kena..
dewasa pun x terkecuali..

tonsil yg dah terjangkit biasanya tuan badan akan cepat demam.. selsema..

jadi...
Take care yer.. :)

Wanie said...

so tak operate la kan..huhu..wanie yg tak sakit ni pun kena beringat gak ni..mandi lewat ade efek jugak rupenye.huhu

take care ya..

zahidah seran said...

jaga diri bebaik mimi...
badan sihat otak cerdas tahuu...=P

ctk said...

semoga dpt dijauhi...skit wooo..huhu