Wednesday, November 16, 2011

menangani kemengantukan

Bismillahirrahmanirrahim..








Terasa cam pelik buat entri emosi tadi, keke tapi bukan selalu kan. Tak tawu nak cite kat sape, so, cite kat belog la kan =p

So sekarang nak cite pasal ngantuk pulak. Hehe.  Krohhhhh krohhhhhh, zzzzzzZZZ, sedap je tidoq kalo ujan kan2.  Tapi kekadang kita tepaksa memaksa mata ni supaya tidak tidur sebab nak study la (diakhir2 sem pakat mata jadi panda kan),nak buat keje last minute (ohh, sangat berpengalaman), dan seangkatan dengan nye la kan.

So, nak share sikit menangani masalah mengantuk, untuk membolehkan kome study, buat keje dengan nyaman nye ye :



1) Pastikan tidur cukup:
ohhh, ini paling haruss la kan, sebab kalau tidur tak cukup ni yang undang kemengantukan teramat sangat. Tapi cam mane nak tidur cukup kalo nak study lebih masa kan? So, masa mimi study dulu suke buat cara TIDUR DULU STUDY KENDIAN.hehe.

nampak cam ntah pape kan, tapi sebenanye berkesan. Pick la masa kome nak study masa time2 bile. Cam mimi suke study 1200am-0400am. So, lepas isyak, tidur la sampai kol 11.58pm, agak2 telinge ni bebal sangat nak dengar bunyik alarm, minta sesape kejut kan okeh.

Carilah sesape yang sudi jadi MOVING CLOCK kome, mesti ada nyeeeee, time nilah nak gune jasa baik BF,GF (kawan lelaki kawan perempuan ye), nuh,kawan sekelas kan ramai, suh je deme gerakkan sampai kome bangun okeh! 




2) Berus gigi dan lidah:
Kalo dah dah tidur pon ase ngantuk lagi, ce terai cara ni pulak. Pas bangun tidur, atau ase nagntuk je, pi gosok gigi lekas. Bukan setakat gigi je, lidah pon kene gosok sekali. Bior lidah tu ada rasa florida ke, kayu sugi ke madu ke taw. So, berus gigi dan lidah.

Ni petua dari Mento mase kat Matrik dulu. Ye kata, kalo ye nantok je ye berus gigi. 10 kali nantok, 10 kali lah die berus gigi. Hehe. Nampak cam dasat gile, ubat gigi tu dah macam cekelat pulak, tapi sebenanye nak bagi kesegaran bau mulut.

bau mulut bole mempengaruhi kadar kecekapan otak untuk bertindak. =.<



3) Berhibur:
Okehh, ni depend kepada orang tulah. Ada orang sesuai, ada orang tak. Tapi kalo untuk subjek calculation boleh kot. Mimi suggest, sambil study or buat keje sambil dengar muzik la. Muzik cam mane? ikot kome, asal tak jejas orang lain okeh la kan.

Ada orang mesti tengok muvi ke tengok cite sambil setadi, katenye nanti setadi cepat borink. So, terpulang. Boleh gak gune cara cam tu, asal kita tahu, kita paham apa yang kite setadi. Jangan sampai ralit sangat, tak de ape pon yang meresap sampai ke otak, kita jugak yang rugi kan.

Sebab keupayaan otak manusia semua berbeza. So pilih cara yang mana yang sesuai dengan keupayaan dan kemampuan otak kite untuk menerima ye. 



4) Kudap-kudip:
Haaa! ni part paling bes kan. Sambil setadi sambil kudap atau kunyah pape kan. Sebab tu ada yang cakap makin aku setadi makin gemok.hehe. Mungkin ni bole release ase tension nak setadi. Kekadang bile setadi sampai stress , tak paham, tak tawu nak buat macam mana, tu yang berakhirnya dengan ketiduran. 

So, mungkin bole pilih kudapan yang sesuai masa tengah setadi tu, misalan nya cam buah2 ke, kismiss ke, snek2 ringan ke, papelah yang sesuai dengan perot kome kan. Kalau berat sangat pon undang kemengantukan kan?

Kafein! yeeee, mimi tawu, ramai yang ada stock berkoyan2 nescape 5 in 1 la, untuk mencapai ketahanan mata yang paling power untuk setadi kan. Hehe. tapi kalau bole kasi kurang la taw. Sebab mimi pon penggemo kafein  ni. Kalo dapat minum, pergh! ase nyaman gile, dok 2, 3, hari pas tu badan jadi layuuuu jek. Muke pon monyok je.hehe.

Nak minum boleh, tapi kena balas balik dengan air masak yang bergelen2, kasi buang toksin dalam badan tu taw. ASe cam malas nak buat cam tu, kasi kurang minum kafein ye. Kopi may be oklah. Sebab ye tak de campuran pelik2 sangat, tu pon kopi original, bukan kopi tongkat pak abu ke ape ke taw.


Ase banyak pulak bebel ni. Ade ke orang nak bace ni? hehe. Sori kalau amik masa kome bace ni ye! Mekasih sudi bace taw. heee.. Saya Bebel sebab saye sayang kawan2 saye! =.<





16 comments:

fathiahRAIHANA said...

kalo dah dapat mkanan tu kang tak berenti plak mkan , hihihi.

tapi bkesan la utk hilangkan ngntok kejap ^^

Nadzirah K. said...

selalu makan gula2 berangin klu terase m'ngantuk :)

SoLy SoLicious said...

tp kalo hujan mmg xleh lwan...kompem mngantuk..heeee

Iffah Afeefah said...

kudap2 tu best hahaha

ubt gg lom terai

Cik Sara said...

i'm not a caffein's lover.. hee..

mengantuk masa study blehlah nak gosok gigi, kudap kudip segala bagai cik mimie oi.. Kalau dah mengantuk dalam kelas, tak ke rasa tido untuk sangat nyaman??? Hahahaha..

...: Walaupun tidur mencukupi, tapi setiap kali masuk kelas yang membosankan, mesti WAJIB ngantuk..hahaha..

zahidah seran said...

akak alah kopi,nescafe....
tingtongting kepala...
=P

ILA HonEyBuNNy said...

tips yang bagus...

kalau ila ngatok duk men fb or blog terus xngatok..xpun pgg hp..ehhehe

tak pun..kalau btoi2 ngatok tido dlu..pastu bgn semula..;)

EyqaLuvender said...

part kudap kudip tu slalu buat...
berus gg?owh,iqa bru taw ni...
boley amalkn pasni...hehe

fany wany said...

ok, sekarang dah ngantuk dah ni, hehe.

naim said...

cam menarik je akak. leh try.. :P

cik najihah said...

sy selalu rase mengantuk kak..adoii

Wanie said...

yang part gosok gigi tu berkesan eh..boleh la cube..kui3..tapi bile menganggur ni dah mengantuk tdo je la..ye dak mimito?hehehehe

Lia Irdelia said...

saya suka minum kopi..
hehhhe..

n suka juga ubat gigi perisa strawberi..

agak2.. ada perisa bunga lily x?

erk... :)

ctk said...

hihihi...bnyk tips! ct suka yg study smbil dgr lgu tu :D

Eera Shera said...

semua dah buat kecuali yg gosok gigi tu..mungkin boleh try nnt..hehe

tp dgr lagu ade mslh gak kekadang2. ternyanyi skali sampai tak tau ape yang dibaca..hehe..

Asyikin said...

cara saya mengatasi mengantuk ialah dengan tidur. eh? =.='