Wednesday, November 9, 2011

jeLLy fisH ke ni?

Bismillahirrahmanirrahim..




sesape kat sini yang pernah makan obor2 yang comel tu, yang berbulu2 tu? mesti besh kan, terasa bulu die sedang mengheret di ruang trakea tu kan, lepas tu, tetibe jek, "kikikikikikikikikiki" sebab ase geli2 kat tekak tu kan? kiki.. awww~ comei nyeeee..
nak tengok jelly fish tak? kikiki.. comeiiiii!






comei kan, macam diminta2 untuk dibuat sup obor2.. liat2 sambil bergeli2 dengan bebulunye.. hehe. gulppppp! nyaman jek anak tekak.. hehehee.. =p































okeh semua, mimi tipu ye. maapkan mimi. hehee. Mengarut jek. Cam mana la obor2 bole geli2 kat tekak kan. ish2.. Tawu dok ni ape? tawu tak? heeee.. sape tawu ni mang teror ahhh!

cepat tekaaaaaa! (maapla kalo gambor di ambil oleh peng ambil gambar amatur sahaja.. heeeee )

haaaa..dapat tak teka? weeeee.. okehlah, tak nak seksa batin kome, mimi bagi jawapan.. ni lah die, kembang semangkok yang mimi war2kan semalam ha.. Macam ghope obor2 pon ade kan. teruja gile bile tengok. Selama ni tawu ngap je terus dalam abc atau laici kang tu..

So, ada hikmah jugaklah mimi sakit ni, dapat la tawu ghope asal kejadiannya. Sebelom die kembang cam ni, ghope die macam biji almond tu, bukan almond london ye, almond, macam ghope badam tu.

Bile dah kembang, nilah hasilnye. Airnye diminum, bunge2 tu pon telan la sekali, sedap gak, bulu3 kan. hehe.  Khasiatnya bole turunkan panas dalam badan tu. Orang lepas bersalin, tak elok la minum, kembang abis urat kan. Orang2 tua pon tak elok gak.. Ni ubat demam tradisional gitu.

kalo nak sedap sikit, boh la gule sikit. Kalo tak, tawor jek. =] So, lepas ni, kalo demam, boleh cari cek kembang semangkok ni kat kedai pak abu ye. Pak abu mane? ha, carik la sendiri =p



22 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sedap benda ni..

mcm obor2 tp mmg nyum2..

slalu ada dlm laicikang lau xslh..

cik violet said...

best ke?

farhana said...

Abah sy pn slalu minum.
Buat ubat katanya.

Alisya said...

selalu jumpa kalau order laicikang je...

tak sihat ea?

merahitujambu said...

nyaris kena tipu..rasa cm kembang semangkuk..tap bila awk ckp ubur2 cm percaya je..=p

mas saari said...

akak tau benda ni...
memang sesuai untuk orang sakit tekak!

Umie Artoqiemie said...

seram pulak aku nengoknyerr

Ini Kisah Tia said...

betoi2 .. ibu Tia pun guna ni bila domam .. sodap gak campoq dalam sirap .. weeeee ~~ kombang somangkok !

Ain Zulaikha said...

huawaghhhhh sakit anak tekak ni , sedap ke?? huhuuhu tak sanggup nak minum

Saiazuan said...

ewww geli plak tengok lama2.. huhu

Iffah Afeefah said...

geli a opah

cmne nk mkn werkk

Wanie said...

err..comel?nampak geli..huhu..tak penah lak makan..

niesa said...

yurpp kembang semangkok....dlm laichikang tak bape nak perasan pakai ngap je...

sergeant keroro said...

macam hape jek tu, hehe

GaRy™ said...

apesal pelik semacam menatang ni?.. =.="

fathiahRAIHANA said...

lah ingtkan sngguh la obor2 td
seram tau dakk -.-"

cikji said...

mak aihhh matimati ingatkan oborobor tadi,hahaha

tipah tertipu sguh.

Syana said...

cheh jahat gile. ingatkan betul obor-obor >.<

Faaein Talip Roy said...

sedap.. pahit2 lah sedap diminum n makan.. hahaha.. ^^,

cik najihah said...

sedap ke kak..erk

Kaca Lensa said...

erk.. mcm xpnah mkn je ni... =(

ctk said...

mcm menakotkan je..hihi