Tuesday, October 18, 2011

ada apa dengan Kelahiran 'semula' ?

Bismillahirrahmanirrahim..




nature by ~ McSnazzaer


Bersempena dengan kelahiran mimi yang ke-23 ni kan, heeee.. (saje nak interprem pulak..kekek), terpikir jugak lah kan, mase tengah menggonyoh lelobang gigi masa mandi petang tadi kan.. ada apa dengan kelahiran sebenarnye kan?

Mimi dah dilahirkan 23 tahun yang lalu, 18 oktober 1988 di Hospital Taiping, labour room mana satu , tak tahulah, tanya mak pon, kompem mak tak taw sebab tengah sakit nak meneran keluar anak die yang kedua aka yang sulong nih, so, jam berapa? tengok surat beranak tu kate, 5.50 petang.. okeh. ..weee..alhamdulillah..dah selesai semuanya pon kan?

So, kenapa kita memperingati kelahiran yang dah berlalu tu kan?

1) may be nak wish yang berkoyan-koyan dari pelbagai ceruk media massa, contohnye, Fb, tadi kire-kire sume orang yang wish ada 175orang (jumlah terkini..kekeke), yang dekat koling2 mimi ada 3 orang, yang mesej ada 9 ketol jugak lah.. seronok kan? heee..=]

bila tiap kali kelahiran, setiap mereka ini melontarkan kata-kata doa untuk kite kan?  selamat hari lahir budak kecik,semoga diberkati-Nya, semoga di panjangkan usia, semoga dimurahkan rezeki, dan yang paling emmmmmmm, banyak pulak tu kan, semoga cepat kawen? homaigod! heee.. tawulah dah 23 kan.. soh kawen awai nampaknye.. heeee.. aminnn ;)

sebelom kawen, kome doakan mimi dapat koje dulu taw.. bole lah ajok sume rakan blogger pi kenduri kawen mimi nanti..insyaAllah =]

ehhh...rakan belog pon wish meee.. ada 25 warga lily yang wish jugakk..heeee..maceh semuanye ye! terharu, taptaptap air mate jatuh T________T


2) nak dapat hadiah paling terbaik di dunia? kotla ayah bagi ferari sejibik kan? keke, jual rumah yang dok menginap sekarang ni pon belom tentu boleh dapat beli seketoi ferari tu.. =p

Untuk kelahiran tahun ini, mimi tak dapat pape hadiah lagiii.. huuuu.. Takpe2, jangan bersedih!keke, Hadiah tu hakikatnye hanya bersifat Sementara sahaja kan?

Yang lebih penting, kite menyedari, betapa adakah kita sendiri sudah menjadi sebuah HADIAH kepada Tuhan? semua orang di sekeliling kita? ke kita sedang bagi TAHI kepada mereka? huuu.. agak kasor di situ ye.. maap ye, ni mungkin kesan pertambahan umoq, la ni..ish ish.. =p


3) bile dah besday, bole la ada rezen nak buat parti havoc kan? siap panggil host terkenal jadi pengacara majlis..=p

Asenye, last buat makan-makan ala parti ni, umoq 6 tahun kot.. heeeee...time tu kek besday ada biskot coklat buat pagor kat tepi kek tu..alahai..sedapnyee la =]

Walau bagaimanpun, mungkin waktu kelahiran ini, kite menyedari akan nikmat kesenangan dan nikmat kesusahan yang Tuhan bagi kan? mAne yang lebih susah dari kita, ce kita senangkan mereka apa yang termampu kan? mungkin waktu kelahiran ini, menjadi tapak untuk kite membahagiakan orang lain kan?


sebenarnye, ada banyak lagi erti disebalik kelahiran ni kan? Pendek kata, kelahiran tiap-tiap tahun yang diberikan oleh Tuhan buat kita, merupakan suatu peluang agar diri kita boleh menjadi manusia lebih ber MANUSIA bertopengkan MANUSIA, bukan nye bertopengkan FAKER kepada manusia kan?

nikmati kehidupan yang selagi masih bertapak didalam roh ini.. ini tanda kita cinta Ilahi! =]



25 comments:

syakey said...

hepi belated besday yaw! smoga Allah permudahkan segalanya ;D


alah, hari lahir itu mengingatkan kita supaya bersyukur dengan segala nikmat yang Allah berikan sepanjang kita hidup. malahan, kita kena muhasabah diri dan buat refleksi diri agar umur yang mendatang d lalui dgn lebih bermakna.....


;)

Iffah Afeefah said...

Erm opah ni

sedih tiap kali besday

sbb mkn tue makin dkt ngn mti

KaK LimAh Si SupiR said...

xsaba nk tgu g mimi kawen :P

naim said...

Salam alaik

^_^

Bagus..

Jom singgah:
http://pemudattbc.blogspot.com/2011/10/ustaz-kazim-sifat-sifat-orang-jahat.html

A.I.N.S.Y.A.H said...

happy belated besday.. nak adiah meh dtg shah alam ;)

Qaseh dalia adelia said...

hepy belated besday dear ~ ..

Lia Irdelia said...

bufday gurl...
cecepat dpt kerja yerk..
leh blanja eskemmmm..
weeee..

Ezad Skytech said...

semoga dapat kerja yang best2 ye mimito..nanti boleh ajak ramai2 blogger g kenduri...hee~

hee..sy lagi da lama tak sambut besday..last umur 2 tahun kot..huhh...lama betul tu..hee~

ala..tak sambut pun takpe..janji kita bersyukur dengan segala nikmat yang Allah telah berikan kat kita selama kita hidup di muka bumi ni kan...:)

Cik Jannah said...

sanah helwah mi !

hehe. nak mengingati kematian yang makin hampir? hehe

Mya said...

salam hari lahir may Allah bless inshaallah =)

syarifahsidrus said...

selamat hari lahir :)

Fatin Mraz said...

happy belated birthday dear!
18.10.88? mm.. kalo ic, 881018..
byk lapan ek.. byk ong owh.. heheee
gurau jer..

taiping kt ner?

NA said...

Happy belated birthday.
Maaf terlambat ucap tapi pc Kak Wina tak sihat. Digerakkan Allah utk baca pos ni.
Sama tarikh dengan anak sedara Kak Wina.

-wina1979-

Saiazuan said...

happy belated bday :D

nak adiah.. hehe trbalik pulak.. ;p

Kancil 8349 said...

selamat hari jadi....semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...Kancil ndak tahu plak...:)

Kancil 8349 said...

Kancil bagi hadiah yang tidak seberapa...jomlah ke blog Kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/10/selamat-hari-jadi-kepada-pemilik-blog_19.html

Tentang Kita said...

selamat hari lahir. semoga pjg umur dan murah rezeki. semoga hidup sentiasa diberkati..amin

anismelon said...

epy belated besday mimi..moga panjang umo..murah rezeki..epy selalu..amin..moga impian mu tercapai..kawin jgn lupe anis ye..:)

Hanie_Dew said...

happy belated birthday cayang bucuk bucuk. semoga dimurahkan rezeki di permudahkan urusan.

wa khairul onggon said...

Salam kenal.. Selamat hari lahir... Tahniah... Semoga dipermudahkan segala urusan di dunia dan di akhirat.. ;)

JIJI YU said...

aku nak wt majlis kesyukuran le bsdea pelangi nnti

ShahzCudin said...

selamat hari lahir..semoga diberi keberkatan pada umur yg diberi..

Santri T.P.I.N.I said...

salam idul milaad...

BeloG MTT said...

Happy belated befday dear ! :)

ctk said...

alamak..besday kamu ye yunk..hepy belated besdayyyy...semoga tuhan sentiasa melindungimu :)