Thursday, October 6, 2011

eh, bebudak je ko ni.. bile nak dewasa?

Bismillahirrahmanirrahim..




keke.. terasa gian lagi nak buat isu kontroversi tapi tak pelah, nanti-nantilah.. tak reti pon saja gatai nak cube cam semalam, pas tu hambekkkk! enon mai.. keke.. tak pe.. saya masih disini menaip tanpa rasa terancam.. hehe..peace! =]

okeh, tinggalkan kontroversi ,nak cakap pasal bebudak.. SUke tak jadi bebudak? riang  ria bersama kawan.. main selut, main pasir, main memasak tengah padang ,hehe.. ohh itu sangat menggembirekan..hehe..

Tapi macam mane kalo bebudak dari segi tengok katon? oohh my! saya sangat suke tengok katon, sampai apak cakap, lelame otak kamu pon jadi katon!hoho. Tak pe, saya masih lagi menonton, tak pedulikan cakap apak..hehe

sebenarnye, pengaruh katon dalam bebudak ni bagus jugak! Katon menjadi bagus dan bagus bile:

1) ada unsur-unsur melihat isi alam yang baik, e.g : hormat orang tua, sayang orang tua! ala, cam upin ipin tu, siap rindu kat opah mase opah die pegi umrah mase hari raye ari tu.. MImi yang mude separa tua ni nanes bile tengok tu.. ohh kantoi disitu!hehe..


2) bahasa kemajuan bangsa: walau pun saya pencinta Bahasa Melayu, disebab kan dah jadi anak Malaysia yang harus mengikuti perkembangan nye menerokai omputih pula, so, sebenanye, penerapan bahasa Inggeris dalam katon okeh gak kot. 

Mase saya kecik dulu, jiran sebelah rumah selotep tibi die kat bahagian bawah tu. Sebab ape? sebab tak nak anak die bace sari kata tu, sebaliknye kene paham apa yang katon tu citekan, kalau tak paham pon, kene paham dari segi bahasa badan.. emm..okeh gak kan? lelame anak tu mesti paham nye lah.. =]


3) menjana KBKK : ha.. KBKK? tawu kan? hehehe,Kemahiran berfikir secara kreatif dan Kritis.. kekadang tanpa disedari pemikiran kanak-kanak yang imaginasi nye yang infiniti tu membuat kan yang dewasa ni sendiri terpikir pulak kan.. Sungguh indah nikmat tuhan ku kan? Subhanallah =]


tapi yang baek-baek ini bisa menular menjadi yang tak baik bila sudah OUT OF CONTROL. ha.. sendiri maw ingat la kan. Saje nak cakap yang positif je sume otak-otak kome cerna yang positif je..=] 

Nak tawu yang negatifnye cam mane? bila kite buat, kita takkan merasakan pertambahannye tapi merasakan kerugiannye.. so better jangan buat hokeh! =]

apak, jangan marah ina bile suke tengok katon ye.. hehe..peace! =.<



18 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

hmmm akak pn suka tgk katun, xsuma katun membawa pda keburukan...

Niena Pengembara Ilahi said...

hmmm akak pn suka tgk katun, xsuma katun membawa pda keburukan...

bobiedanbad said...

suke tengok katun yg baik2, yg jahat2 tak nak hehehe

Bigdaddyz said...

kartun ok cuma kita yg tak berapa nak ok...:)

Santri T.P.I.N.I said...

sampai sekarang masih suka tengok cerita doremon...he3

fRaMe+LenSeS said...

suka tgk katun. ehhe

Murnie said...

suke katon spongebob
hehehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

suka katon juge!! like3..

::Miss Hearty:: said...

kte pon layannnnnnnnnnn kartun..hik3 :p

JIJI YU said...

aku masa match bola msti imaginasi aku tinggi

kotak bulat said...

kb suka katon gak..heheh

kotak bulat said...

kb suka katon gak..heheh

maszull said...

salam mimi....semua org suka tengok katon kn oleh itu jgn marah yer bila anak2 tonton katon kat tv tapi ada masa n waktu nyer yer.....

p/s windunya kat mimi...:)

sha my heart said...

Sha suku jugak tengok kartun sb diorang ni (pembikin kartun) ada idea kreatif yg kdg2 kita tak terfikir.

Sekarang ni tengok kartun dan fahami susah nak buat benda kartun tu sampai boleh gerak-gerak. Siap ada bayang.

Minta maaf lama tak melawat, Sha off line seminggu.

ciK LyndaWawa said...

seperti upin dan ipin..=]

Hanie_Dew said...

eee...mana satu entry kontroversi tu. nak tau jugak. cik enon ckp apa?

KaK LimAh Si SupiR said...

kaklimah p0n ske tgk katon..hew2 :P

CTK said...

ske tgk doraemon n upin ipi..byk pengajaran yang dapat~ :)