Tuesday, October 4, 2011

lessOn 90

BIsmillahirrahmanirrahim..




selamat teeeenooon komeee!=.<
selamat selamat semuanya.. macam mane la keadaan adikk ku yang dok jawab exam tu ye? kiki...Moge selamat semuanya.. Seakan macam tak percaya, die dah nak amik PMR dah rupenye.. hehe..

Percayalah mimi, adikk mu dah 15 tahun.. hehe.. Sementara tunggu adik yang balik pukul 430pm nanti, jom kita berlesson-lesson nak?







weeee..hari ini, nak kongsi hadis yang berkisarkan cintailah saudaranya.. dalam erti kata lain, cintailah sahabat kan ?

Macam mane kita nak sayang, nak cinta, nak kasih kan sahabat kite ni?

1) Mendoakan saudaranya:
betol! ni lah perkara yang paling tegar, paling harussss kita sematkan dalam doa kita. KAlau kita mendoakan kesejahteraan orang lain, seribu kali lagi TUhan memberikan kesejahteraan kepada kita kan? InsyaAllah, jangan la doakan yang huduh-huduh pulak kan ~

2)Mengunjungi:
weee.. ni lagi best! apa salahnye, sekali sekala, kite pi lawat kwan-kawan kita, kan.. tanya kabo..mungkin dulu tak penah jumpe langsung, ha, ni buatlah deting-deting jumpe dengan kawan kita.. .yang penting, niat kita, kerana-Nya ~

3)Memberi bantuan:
ha.. jangan hanya meniti dibibir je, aku tolong kau aku tolong kau.. Nah!kalo dah trang tang tang dia memerlukan bantuan kita, pe lagi.. sila CAKAP SERUPA BIKIN, mungkin mak ayah nye jauh, kita la ganti, replace ditempat mak ayah die, bantu sahabat kita sedaya yang boleh.. Tu baru namenya sahabat! =.<

4)Melakukan perkara yang disukai:
Mungkin kawan kite tu suke jenjalan sambil makan popcorn, ce kita hadiah die popocorn, mesti die suke gilee.. Ha.. ce terai buat! Walau hanya popcorn, tapi memberi kesan yang sangat beso.. Dia tahu, kita alert,dan tahu tiap kesukaan die kan?

5)Penampilan wajah berseri-seri:
Kalo dah pengotor tahap cipan, mungkin member pon tak sanggup nak tego, dan akhirnye.. tata la kat kite kan! So, biar simple asal sedap mata memandang, biar orang selesa nak berkawan dengan kita.. ~

6)Memberi hadiah:
weee..sape tak suke dapat hadiah? kompem  takkan ada yang jawab "tak suke" kan? kiki.  Rasulullah sendiri pernah bersabda : "Kalian harus saling memberi hadiah, maka kalian akan saling mencintai." ( Riwayat al-Bukhari ).. ha.. ape lagi..! jom pi sopin hadiah untuk kawan.. hehe..tak semestinye nak bagi hadiah beso gedabak mahal gile, mungkin dengan hanya seketol cekelat pon, dah  memberikan sebaris gigi yang comel kat bibir kawan kite kan?


7)Memberi maaf:
inilah perkara yang paling berat kan? Mungkin senang lafazkan maaf, tapi sejauh mane kebenaran "maaf" ni? InsyaAllah, berdoalah. Berdoalah, kepada Ilahi, agar diberikan sekeping hati yang mampu melahirkan kemaafan yang setulusnya dari hati.. semua orang sama.. semua orang lemah.. semua orang akan berbuat salah.. dan semua orang layak untuk diberi kemaafan kan?


8)Menyimpan rahsia:
wewe, kawan yang baik, kawan yang dapat menutup keaiban kawan die kan? mungkin rahsia yang diluahkan oleh kawan itu kepada kita, bertujuan untuk meluahkan rasa sedihnya, atau kekecewaannya.. kita lah yang harus menjadi bahunya.. menjadi apinya.. menjadi senyumannya..so, moh didik diri, menjadi penyimpan mohor besar rahsia kawan kite eh!


waaa,, banyak pule ngomelan kat lessOn ni kan. hehe.. Saje nak ngomel terlebih rini, saya sayang kamu! dan saya harap kamu sayang diri kamu, supaya mampu untuk sayang kwan-kwan kamu juge!

wallahua'lam..


sumber: Solusi-36


15 comments:

Iffah Afeefah said...

Mnyembunyikn aib org

yen(toka ziizokukuto) said...

thankz,,nice lily,,haha suka panggil lily,,takpe kan,,haha

thakz for sharing,,banyak pahala awak dapat :) ammiiin

KaK LimAh Si SupiR said...

insya allah..kaklimah akan menjadi spt itu ^_^

::Miss Hearty:: said...

nice entri !! :) thankssss for sharing dear ^^

Nadzirah K. said...

nice.harap dapat ikut mcm ni :)

mizzkechique said...

tp org plng suke TAK SIMPAN RAHSIA.. hurmmm

wahida said...

semoga mimi boleh jawab exam dgn jayanya...


gud luck pada semua candidates PMR...

diana said...

memberi hadiah tu paling best tu...
sekarang kawan2 blog pun dah ramai yang suka bagi2 hadiah..
heheh...

tapi bagi la dengan ikhlas..kan???
kena buat entry baru nak bagi hadiah..
ekkke...

Amy Syaquena said...

Good luck for ur exam...

Ezad Skytech said...

hee..takpe pon panjang2..sy sanggup baca...kita pon tak sedar kadang2 kita pon ada buat silap dengan kawan..takkan nak tunggu raya je baru minta maaf..hee~

nuyui a.k.a miss YUI said...

perkongsian yg sgt berguna..

ciK LyndaWawa said...

cantik ayat tu.....=]

anismelon said...

hadiah..bile na bg anis adiah..anis tunggu..weee..:p

Bidadari Syurga said...

wahhhh suka akak... lesson kamu best... akak suka no 8... dgn no 6...
heeeeeeee...

[sutera kasih] said...

bagus aimie..kalau cikgu2 smakk baca blog aimie ni sejuk mata dorang :)