Monday, October 31, 2011

bila tidak jelas

Bismillahirrahmanirrahim..




Bila merasakan sesuatu dengan tidak "jelas" apa yang kamu rasa?
mesti nak tawu dan nak tawu lagi kan?

okeh, next, bila memakan sesuatu yang tidak "jelas" ramuannya, apa kamu rasa?
mesti mule rasa ragu2 kan?

bila dah mula rasa ragu2 apa kene buat?
tinggalkan perkara yang diragukan itu.

Dari Abu Muhammad Al Hasan bin Ali bin Abi Thalib, cucu Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam dan kesayangannya dia berkata : Saya menghafal dari Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam (sabdanya): Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada apa yang tidak meragukanmu.
(Riwayat Tirmizi)

Bila merasakan sesuatu makanan tu, tak jelas dari mana, buat dari apa, masak macam mana2, ligat kepala otak ni memikirkan boleh ke tak boleh ke tak nak makan ni. Jangan susah hati, tak yah makan, abis cite =] Selamat darah daging kita dari segala keraguan tu kan?

alkisahnya, adik mimi ni, nak pegi jamuan pengawas , sempena akhir tahun ni. Yang menjadikan keraguan mimi dan mak. Sebab ape?

1) nama venue dinner tu dah macam pelik, emmm..makanan nye ape tah lagi kan?
2) sekolah adik ni, mostly semua nya non muslim, muslim hanya minoriti, convent sini mungkin begitu, mungkin hal sebegini tidak begitu dititik beratkan oleh mereka yang mengelolakan dinner.

ni kemungkinan2 nyelah kan. Mak tu dah bebel2 isau anaknye, hehe. kalau iye pon makanan nye halal, bekas2 dok buat makanan tu halal ke,jelas ke, lainlah buat kat hotel ke ape,itu  pon masih diragui, mostly makanan di tarukkan dengan wine kan?aduhai napelah ko sekolah kat sekolah ni atia.. ish2..

Makanya suara kiut2 mimi keluar dengan agak menggegarkan rumah, " tia, kalo nak pegi, pegi jelah, tak yah makan, dah name tempat pon pelik, jangan nak makan pelik2 jugak, okeh! "

kalau ragu2, tinggalkan perkara tu. Selamat dunia akhirat =]



20 comments:

naim said...

Salam..

itu sebaiknya Akak

AzatLazat said...

tu lah sape suruh tak sekolah kat perak..
kakaka

bobiedanbad said...

hati-hati kalau tak pasti

Iffah Afeefah said...

Aiyo syubhah

sile tgglkn
jgn mkn
bwk bekal la tia hehe

SoLy SoLicious said...

xpun, bwk bekal sndiri :)

Paris Lipton said...

mkn siap2 kt umah, smpai sane posing je...hehehe

Saiazuan said...

petang2 mai tgk lili~

Daddylicious said...

tak pasti jangan...mudah ...

Zul Fattah said...

kompius? xleh makan r..

nuyui a.k.a miss YUI said...

dan itu sebaiknya jika ragu2..

Faaein Talip Roy said...

haah.. betul tu.. ragu-ragu.. tinggalkan aje.. tempat yang halal kan ada.. pesan kat adik.. bawak bekal dari rumah lah. gerenti halal aje.. inshaAllah.. ^^,

Rtp Farra Arisha said...

if so, don't hesitate making the best decision ;)

Ct Aja said...

susah gak kan...tak pun vegetarian je hari 2..hihih

Umie Artoqiemie said...

susah sekolah banyak non muslims ni.. masa aku sekolah cina kecik2 dulu , cikgu cina suruh beli keropok je. selamat & halal keh3..

Lea Isnawi said...

suruh adik mimie makan awal2 kt umah
xdelah tergoda dgn makanan kat sana

syakey said...

betul2. lagipun, pemakanan ni jugak berkait dgn hati kita, makan makanan tak halal buat hati kita makin degil ja.

;)

JIJI YU said...

aku tgh tak pasti lg ni..

Wanie said...

klu pegi tak makan kang sian die sorg2 tgk makanan..hehe..baik tak payah pegi :)

Lia Irdelia said...

erk..
kalau pasal makanan ni agak sensitif sikit..
kalau dah ada keraguan..
bahaya tuh..

ctk said...

ha'ah la..npe pilih sekolah kt situ ye?
sal makanan tu xthu lah...kdg2 dorg xpikir yang kawan islam neh...aslkn sOdap je..