Friday, October 28, 2011

fungus?

BIsmillahirrahmanirrahim..




Fungus?
kome penah dengar ni? ohh.. ni bukan geng cekelat adik beradik sugus ye. Ni adalah sejenis makhluk tuhan yang boleh menyerang manusia dan jugaaaaa MIKROSKOP!

ha, kome pecaye tak mikroskop yang digunakan tak kiralah kat sekolah ke kat makmal ke kat hospital semua itu, hampir kebanyakkan darinya akan dijangkiti sejenis fungus ni? Pecayalah, Hospital Sultan ISmail kat JB penah ditutup gara2 fungus yang berleluasa menawan ospital ni. ish2.

Fungus ni macam parasit jugaklah. Yang boleh merayap2 tak nampak dek mata kasau kite nih. Macam mane mimi tawu ni semua? sebab mase praktikal la, gali sehabis yang mungkin pasal ni.

Tahun lepas, mimi praktikal kat Radibems Sdn. Bhd Hospital KUala Lumpur. So, as the future  biomedical engineer (hooo..hope so la kan..) hehe, kene la tawu koje2 nye macam mane. Barulah praktikal ni lebih bermakna kan, tak delah kosong jek otak ni bile sebut masyarakat  luo tanye, "weh, ce explen sikit keje ko ni cam ne nanti? "

So, one job yang mimi penah buat ni, keje menghapusss kan makhluk Fungus yang bole merosakkan lens mikroskop yang beribu berjuta hengget tu.Macam mane ghope lens tu?





Comei kan 5 beradik nih? haaaa, 5 beradik lah yang selalu dijangkiti fungus sehingga kan doktor dan pegawai2 sains sume asik cakap "asal aku tak nampak sel pebende nih..". Terus nak tukar mikroskop baru..gulpp! kalau la rege mikroskop tu 50 sen kan.

sebenarnye fungus ni la menghalang daripada mata para doktor dan misi dari melihat dan menganalisis sel2 tu. Fungus ni dah menutupi lens nye. So, adalah tugas kami untuk prevent dari fungus ini terus berleluasa.hehe. Ada macam otowomen tak? hehe.

setiap lens ni ada keupayaan dan tahap memasing nak zoom in ke zoom out. heee..dah name olympus, mang sampai dalam sel ada warne pink2 segala boleh nampak wooo.. hehe..




erk, sape entah ni yang tengah sibuk cuci mikroskop dari malaun Fungus tu..huuuu..




Jenama LEICA  nilah yang selalu problem sikit dengan fungus. Aihhh.. tak tahulah, mang jodoh nye kuat kot dengan fungus.. hehe, ehhhh bukan, sebab model ni la yang paling banyak digunakan dalam hospital. hehe.Murah sikit kot nak compare dengan jenama lain..

Tapi yang lens nye superb,  macam Olympus dan Carl Zeisss, mang sampai ke dalam dan dalam dan dalam sel pun bole nampak wooo. Agaknye kalo cek laptop mimi ni, entah bape koyan fungus entah. hehe..

So, sape lagi yang nak cegah fungus cam mimi ni? hehe.. =]




26 comments:

chekgu kechik said...

ingtkn fungus tu hingus...hahaha..

Iffah Afeefah said...

Aah sme ngn komen atas tu

syakey said...

mikroskop punya lens ponnn jenama dh macam jenama camera dhh. huuuu

Yayan. said...

owh orang perok ke kamu? geng laa kite..

dekat hospital mesir tmpt sye belajor mikroskop tuu bukan tak nampak organism sebab penuh fungus tapi microskop nye mcm hidup segan mati tak mau aje, antik punye laa katekann =.='

SoLy SoLicious said...

kirenye fungus ni jahat gak eh..

Nadzirah K. said...

baru tahu,selama ni dengar je..hehe

Nafisah Ruslan said...

fungus perosak paling kecil :)

zahidah seran said...

wah kemain detail penerangan...
=))

Lea Isnawi said...

ahhh..tak suka mikroskop!

sebab tak reti nak guna sgt

hua3

Freaky said...

wah sangat cool... dulu selalu gak suka gune mikroskop tgk cell

asnizaziz said...

yg kat expired roti tu fungus gak ke?huhu

Hanie_Dew said...

cool la keje ko mimito. aku dulu pun becita cita mo jadi org yg bekerja di dalam lab. tp xtau kenapa tak jadi jadi jugak. hahaha..sbb sgkut kat kompter pulak.

soalan angry birds tu aku pun xtau jawapannya.hahahahha.

era kecik said...

jahat gak fungus tu kan?

yen(toka ziizokukuto) said...

owh jap,,yen x ray laptop mimi,,,eh banyak nye sugus,,heheheh

ciK LyndaWawa said...

hai akak saintis...

ShahzCudin said...

err..dr mana fungus ni dtg? hihi

Rtp Farra Arisha said...

i knew fungus. slalu study dalam subjek science ;)
fungus is bit dangerous!!

H Y D E said...

wah.. fungus.
wah.. biomedical engineer.
wah.. mikroscop pun pakal Carl Zeiss. ingatkan Nokia je pakai Carl Zeiss.
wah.. banyak bentak boleh belajar dalam satu entri :)

bobiedanbad said...

fungus sdh menyerang lens akak

nuyui a.k.a miss YUI said...

ingt hingus mane td..hehhe..

p/s: tag kamu twin..rajin leh wt..http://nusha1706.blogspot.com/2011/10/im-tagged.html

Norlida Ramli said...

hahahaha..ingatkan nak ckp psl hingus td..

Hanie_Dew said...

td call jue.dah soh dia mamam sup ketam buatan mak dia. smoga dia cepat sembuh.

anismelon said...

mikroskop pon leh kene serang fungus erk..baru ku tahu,,hehe

Wanie said...

weee..ni bile?time praktikal ke..of coz la tu mimito kan?hehe

fungus ni belajar mase amik mikrobiologi dulu..x minat sangat owhhh..

ctk said...

fuhyoooo..hebat la mimi..
jenama olympus? owh, xthu lak lens pon ade jenama tu..hihi

tlg tgk fungus kat laptop ct..dah lame xbasuh ni..hahaha

Alisya said...

selama ni guna mikroskop tak pernah terfikir lak yang lens tu boleh kena fungus..hm..