Thursday, October 6, 2011

debu-debu tak cinta

Bismillahirrahmanirrahim..




Dust Bunnies by ~ designslave



grrrrr..kiot miot gile debu ni kan..? huh! ase nak geget-geget je kan.. Bole pulak die berjalan-jalan ke sana ke mari kan?

Memang sifat nye dedebu macam tu kan.. Kat mane-mane pun ada, celah mana cek sekali pun ada, atas kipas, bawah almari, atas oven, atas buku.. silap ari bulan, dalam lobang idong pon ada kan. Aihhh.. kalau tak de debu bole tak?keke.. Takyah buka pintu, tak yah buka kipas, takyah bukak tingkap, dok terkepok dalam rumah.. Mesti kadar debu berkurang dalam rumah.. hehe

Macam tu jugak lah berkehidupan kan? Pegi memane mesti ada dugaan.. kAlau dah name dugaan,  macam-macam pulak solutionnye.. Kalo dah ada solution, mai pulak malaikat tiruan, dok hasut itu ini, ha mula la gelabah tak ketahuan, tak tahu nak pilih jalan yang mana satu kan? Kalau dah takmo berkehidupan.. jadilak kodok bukan cekodok, dok dalam tempurung tak bertingkap tak berpintu.. mungkin ada ruang udara sikitlah..

Nak berkehidupan dengan mudah? buat ape yang perlu, tinggal mane yang berdebu! InsyaAllah, mudahla perjalanan kehidupan itu..

peace! =.<


23 comments:

NA said...

Wah cantik perbandingan. Tinggalkan maksiat mudah hidup.

P.S: Eh header tu dah tukar? Kak Wina baru perasan. Sapa buat? Cantik nampak kembang bunga tu :)

Mya said...

nice words dan comel tul bunny tu=)

msredcheesecake said...

Kdg2 debu susah nak buang..... Kita yg malas nak sungguh2

Niena Pengembara Ilahi said...

nice.. akak suka entri nie :)



comelll~

bobiedanbad said...

HIDUP PENUH DUGAAN, HADAPI DENGAN BIJAK

Saiazuan said...

huhu memang cute itu miot.. eh miot namanya? huhu

malaikat tiruan tu manusia ke?

hmm hidup kena ada pendirian, insyaAllah tak sesat

SoLy SoLicious said...

setiap masalah, pasti ade penyelesaian kan :)

hazz death said...

bila berdebu, senang jerk juz sapu..

Zul Fattah said...

kembali kpd ajran Islam.. itu yg terbaik..

KaK LimAh Si SupiR said...

buang debu tuuu susah, tp kalo bersungguh, sgt senang :)

Fatin Mraz said...

sgt cute! ;P

ILA HonEyBuNNy said...

inilah realiti kehidupan kan....;-)

..cik gugu.. said...

saya tertarik ngan bunny tu ;p

ciK LyndaWawa said...

kiutnye natang tu...=]

aimi said...

pape pon kite tetap kne tempuh "dedu2" kehidupan 2 kn =)

shafiqabdshukor said...

nice word..
heheheeheh..
terkedu sebentar...

Cikli said...

tak ada air. debu lah kita bertayammum

ShErA said...

tak ada dugaan, hidup pun jadi tak seronok..

Nadzirah K. said...

Dugaan menjadikan diri kita lebih kuat :)

Bidadari Syurga said...

cute.... :) heeee

untuk komen...: masih alerjik dgn debu real... n tak real.....

JIJI YU said...

msa dok egypt itu hari kemain lagi aku servis lappy aku tiap2 hari

ctk said...

comeynyer debu tu....hehehehe...idOp tanpa debu ibarat idOp tanpa udara..sush la nk nyawa..hehe

Jue said...

aku alergic ngan debu..achoo!!hahaha
nak idup lebih mudah, layari lah mudah.com.my hohoho