Wednesday, October 26, 2011

lessOn 105

Bismillahirrahmanirrahim..





weehuuu! selamat berhari cuti kengkawanku, taman bunge lily sekalian? plan ari ni apakah? membongkang tidur? atau memanjangkan kaki ke jalanan gumbira?

semoga hari ini diisi dengan penuh kenikmatan-Nya! InsyaAllah, moh le jengah kan mata hati melihat lesson ri ni:




Surah ape yang mimi share ni? surah al-Mukmin. Apa maksud al-Mukmin? Yang Maha Memelihara Keyakinan.

Apabila kita dalam tempat yang gelap, apa yang kita fikirkan secara spontan?jawapan tu, simpan dalam dada kemas-kemas ye.

Walau ape pun jawapan, jika disandarkan kembali keyakinan kita terhadap Allah s.w.t 100% tanpa ada ragu sezarah pon, pasti! yakinlah! Allah itu, sentiasa memelihara kita.

"berjalanlah kamu di negeri itu pada bila-bila masa,siang dan malam dengan aman." ~ surah Sabak, ayat 18.

masalah yang selalu tak pernah nak usai, bila kita menyandarkan persoalan demi persoalan yang bercambah penuh sesak pada manusia itu sendiri. Tak terlintas nak sandarkan segala pengharapan kepada Tuhan, sedangkan Tuhan itu selalu mengharapkan agar manusia itu sedar, yang "KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA".

orang yang berkeyakinan full terhadp Allah, yang ada sifat Mukmin dalam diri dia, adalah orang yang memiliki peribadi yang yakin dengan tiap tindak tanduk yang dilakukan. Sedikit pun tidak takut dengan apa cabaran yang datang, sebab die tahu, siapa yang sedang memberikan laluan kepada hidup die akan datang.

Moge, keyakinan kita terhadap Dia, tidak berbelah bagi ye.. InsyaAllah =]



entri ni otopublisss sebab asenye pagi ni kuar kot..heeeee



9 comments:

delarocha said...

terima kasih atas tazkirah pagi ni.. mcm tgk program 'semanis kurma' pulakkk

Iffah Afeefah said...

Bjln dlm blog je ni

SoLy SoLicious said...

jom jalang2..heeee

Niena Pengembara Ilahi said...

akak tdk bercuti :(

ctk said...

yakin pada Allah, Allah pasti membantu :)

thank for this lesson :D

JIJI YU said...

allah mmbantu merekan yg mmbantu ALLAH

Bidadari Syurga said...

ok.. insyallah full with Love Dia... Usai untuk cari ilmu tu yg akak rasa takan pernah habis...

p/s: teringat pesan baba akak... ilmu Dia takan pernah habis... dan awak akan rasa rindu untuk cari Ilmu Dia yang tiada tepinya

bobiedanbad said...

bercuti sambil menanda kertas soalan.

Wanie said...

tazkirah hari ni :)