Thursday, October 20, 2011

lessOn 99

Bismillahirrahmanirrahim...



selamat suku pagi teman-teman di sini!
sambil mengunyak cekodok dan menghirup kesedapan teh tarik buatan sendiri, moh la sesame kite menjamu mata untuk menikmati lessOn yang ke 99 pada hari ini ye .



Okeh, hari ni nak share something berkenaan solat. Bagi yang dah tahu, alhamdulillah, bagi yang belom tahu, shom telek-telek hadis kat atas ni ye..

Solat dalam keadaan yang mengantuk ya amat atau dalam keadaan terpaksa tidak mendatangkan apa-apa pahala, jauh sekali untuk mendapat keberkatan dalam solat itu..

Solat itu kita dirikan lahir daripada kekuatan diri kita sendiri untuk menunaikannya. Makanya, andai ase mengantuk mase nak solat tu, tidurlah sekejap untuk menghilangkan rasa mengantuk..

Tapi jangan terlebih tidur pulak..kang terbabas bommmmmmm, lalu leburrrr la solat tu entah ke mana kan..

Dan sebab itulah kita berwudhuk sebelom solat. Wudhuk itu sendiri serba sedikit mendorong kekuatan dalam diri untuk menunaikan solat itu . =]

So, lepas ni pastikan kita tak tertidoq dalam solat na.. terutama part sujud tu.. heeeee.. Selamat beramal sume! =.<



17 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

dgn wuduk leh menyegarkan kt juge kan..

Iffah Afeefah said...

Erm slalu ngntuk

yen(toka ziizokukuto) said...

heheh,,,ayah saya cakap,,kalau lapar sangat pun,,,makan dulu,,,nanti tengah solat,,ayik fikir nak makan,,

miss Fyqa said...

Opss. hehe..

Addin said...

bila solat perlukan ketenangan , jangan dok fikir benda lain . kan :)

syarifahsidrus said...

solat keranaNya kan

JIJI YU said...

sama halnya jgk kalo lapar

NasZ said...

solat dalam keadaan mengantuk boleh sebabkan kita tak tahu butiran yang kita baca. bagus perkongsian ni.

Ku Azhar said...

terbaekkk!!! hehehe kdang2 slalu gak terbabas T_T

bobiedanbad said...

jangan terlajak tido nanti terlepas waktu :)

zahidah seran said...

waktu subuh kemainla paling berat mata..
insyaAllah lepas kena air...hilang ngantuk..=))

Kancil 8349 said...

info yang menarik...terima kasih kerana kongsikan maklumat macam nie...

Saiazuan said...

prnah jadi mcm tu.. sleepy waktu solat.. ya Allah!

anamizu said...

ha jgn tido masa sujud =P




luv,
cik ana

Bigdaddyz said...

kalau tertidur gak...jgn kejutkan tahu...hehe

mynameismy said...

muhasabah diri..:)

ctk said...

alamak..ct selalu ngatok dlm solat..pastu xthu bace ape..asek2 ulang2..huhu..selalunye subuh la..haishhh..