Monday, October 24, 2011

cara menghadapi laptop meninggalkan tuannya

Bismillahirrahmanirrahim..





Penah melihat laptop sendiri say TATA kepada korang? ohh, kalau belom, alhamdulillah, jangka hayat mereka masih bersama kamu. Mimi dah merasainya, 2 tahun lepas, depan mata,dan menangis selama 2 jam non stop =p

okeh, sekarang nak share cara-cara menghadapi ye bukan menjaga Laptop yang telah meninggalkan korang, ataupun dengan kata lain, telah selamat dirompak oleh perompak-perompak Laptop.

1) bila korang dah perasan laptop korang dah hilang, jangan panik! okeh, ase macam nak pitam, bertahan sat, sile duduk dan bawa bertenang ye. Istigfar banyak kali. Cepuk dahi sendiri tu. Tak pun cepuk dahi member okeh. Betul ke laptop korang dah hilang. okeh?


2) Bila dah bertenang, bukan bertendang, sila lihat dimana lokasi kejadian berada. Cam mimi, ari tu, jadi kat McD yang tengah sesak gegak dengan manusia. Opkos la ada CCTV kan. Kalau ase tempat tu tak de CCTV. Sile cepat bertenang lagi sekali. Sebab peluang untuk mencengakau muke perompak agak tipis ye.


3) Bagi lokasi yang ada CCTV sile cepat2 kemuka kan peristiwa yang berlaku,kepada pihak yang sepatutnya yang berkuasa ke atas CCTV itu. Cam mimi ari tu, terus cakap dekat akak McD tu. Die pon tekejut sebab tengah orang ramai, macam mana die bole cilop beg Laptop mimi tu. HUh! sangat Licik!

Even kalo tak de CCTV kalo, incase berlaku dalam sopin kompleks, Pak Gad adalah sumber yang terbaik untuk mendapatkan Laptop kembali.

Bagi Lokasi yang tak de CCTV,tak de pak gad, mimi pun tak upaya pape lah nak suggest pape, kerana perompak ini ada ilmu th FLash gamaknya, setangkas yang bole mereka melarikan diri kan? So, berdoalah semoga hati kome tenang ye, ye, mimi paham, malang sangat tidak ada bau..=.=


4) Kalau kita melakukan langkah ni dengan cepat, insyaAllah! mesti perompak ni dapat dicekup, pak gad sume bole sekat setiap lobang ceruk jalan keluar. Tapi macam mimi ari tu, memang dah tak de rezeki kan.. muke jadi pucat lesi, kelu, lambat pulak tu otak nak berpikir nak pegi tanya CCTV segala, and then, pasrah jelah, Laptop ku kini mungkin di pasaran gelap sekarang.. huuu...


shot setori:
1) ape2 jadi sekali pun, sile bawa BERTENANG. Bila dah kelam, otak pon crash sama, neuron terus beku tersipu malu untuk memeras idea dan solution.
2) walau nak gi mana pun, sile KEPIT LAPTOP CELAH KETIAK anda. Pedulik la tiak tu bawu masam ke ape, bila dah hilang, dah tak boleh nak cakap ape-ape dah. Pasrah je lah..=.=

okeh, ni jela mimi nak pesan.. heee.. Sekarang ni, mimi gi memane pon kalo sensorang, ape mak pesan , " ina, nak terberak sekalipun kat memane, kepit laptop tu.."

hehe, ye mak, ina ingat!hehe.. Ingat, jangan lupe KEPIT LAPTOP okeh! 




18 comments:

Iffah Afeefah said...

Aiyo busukla t lappy tu

Santri T.P.I.N.I said...

mungkin rezki kita denagn lappy tu dah sampai disitu agaknya...apa-apa hal yg penting kita doa....

BeloG MTT said...

Bawa bertenang jangan sampai tertendang lebih baik.. Hehe Anggap jer bukan rezeki :)

BeloG MTT said...

Bawa bertenang jangan sampai tertendang..hehe

Anggap jer bukan rezeki :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

haha..sbr jela..

tips bernas la ni ea??

siti kektus said...

lah. mmg tak dapat balik lah laptop tu? sedihnya.

ni dah dapat lappy baru lah nmpaknya ye. hehehe :p

SoLy SoLicious said...

letak alat pengesan baru best op..heee

lieynanilaz said...

lepas ni kalau jumpa awek cun tapi dok kepit laptop...itulah cik mimi..hehe.

Fatin Mraz said...

bp kilo laptop kamu tuh..

bobiedanbad said...

hehehe tips yg berguna kepit selalu kat ketiak.

Ezad Skytech said...

kalau kena kepit je laptop tu...bau ketiak melekat la....haha~

Murnie said...

kepit jangan tak kepit .. haha

PCL said...

yes..apa2 pon berlaku kena relaks..tenang, jgn kalut..benda berharga kena jaga leklok la, sekali dah kena mmg xkan kena dah cmtu lg...tips peringatan baik tu dari cik mimie. Tq .

maszull said...

assalamualaikum mimi...ingat pesan mak tu yer tapi perkara dah berlaku nak wat cam ne kn...pasrah jer la..:(

Jue said...

Pasni kalau nmpk aweks kepit laptop aku akn panggil "mimi the lily!!!" hehehe
Aku pnah kna rompak, prsn nak relax tu cuma muncul lpas 5mins.giler blank weh

sha my heart said...

pesanan yg bgus.

sha mmg akn bawa lappy ke mna je. sha sllu travel sorg2. so kena la be cautions selalu.

Addin said...

alhamdulillah, belum pernah lagi kena macam tu .

ctk said...

hahaha..melampau cgt nk kepit gk time g berak..haha...lawak r...

moga dpt dijauhkan sume tu, xsanggup lau laptop ilang..huhu