Monday, October 31, 2011

ditelan mati mak, diluah mati ayah

Bismillahirrahmanirrahim..



nak tanya kome!

kome penah tak menghadapi situasi seperti title di atas? sila jawab ya atu tidak dalam hati masing2. Okeh, mimi dah buat analisis dah siap2, mesti kome jawab ya kan? okeh, yang tidak pon, angguk je okeh.

maCam mana nak menghadapi keadaan "ditelan mati emak, diluah mati ayah" atau dengan lebih mudahnya, "serba salah" dengan orang tua?haaaaaaa. ce citer macam mana. Nak jaga hati orang tua lagi, tapi pada masa yang sama, kita ada mende yang kita nak cuba sampaikan kat hati orang tua tu..

aihhhh, rumit kan? Sebab hati orang tua ini, halusss, seni, penuh dengan ke sentimental an nya, unpredictable, sukar untuk difahami, lain kita faham, lain pulak die paham, bukan nak mengata, sebab mimi dan kome semua akan melalui fasa alam tua ni kan?

So macam mana nak atasi masalah ni? Dr aimie sedia membantu . jeng2. BUka note pad semua, copy paste dalam hard disk natural yang dalam tengkorak kome tu ye =]

1)Bila dalam keadaan yang terdesak:
ape2 yang terjadi pon,sila bawa bertenang. Amik napas selama 7 saat, tahan napas tu 7 saat dan lepaskan nye selama 7 saat. Okeh? paham? buat ulang2 kali, buat sekali jek tak cukup oksigen tu nak sampai dalam tubuh badan. Banyak kot nak support =]

2) analisis masalah:
cube telek masalah yang kome hadapi antara kome dengan orang tua kome, atau mane2 orang tua. Adakah perlu penyelesaian drastik ataupun penyelesaian berhemah, sopan santun? okeh, dah setel?

3)kenal pasti penyelesaian:
bila dah analisis, jangan terus stuck kan otak untuk memikirkan , kenapa aku jadi cam ni, kenapa!!!! sampai hentak2 meja. Ohhh, cara itu salah. Bila dah analisis masalah, senaraikan semua solution yang berkemungkinan yang boleh menyelematkan situasi.

****selalunye, bile berhadapan masalah dengan orang tua ni, apa yang diperlukan adalah cara berhemah. Sebab orang tua kan lebih makan asam masam masin sume. KIta ingin masalah kita selesai, pada masa yang sama nak jaga hati mereka kan.

So, gunekan pendekatan berhemah yang penuh pendidikan.  Slow talk, bawa pegi makan dulu ke, terangkan sebaik2 keadaan yang kome sedang alami supaya mereka tidak tersalah paham  dan tidak membuat penilaian awal dengan keadaan kome. 


4) bertindak!
haiyaaaaaakkkk! ayuhhh serang. Bukan nak pi serang orang tua tu sampai semput, no2!. Segera bertindak mengikut solution yang difikirkan bernas =]

Kalo ikhtiar macam2 tapi tak cube pon payah jugak kan. Buat selaras dengan kata. Baru jadi cakap serupa bikin, bukannya Sapok Biki ye. =]


5) kalau masih tidak berjaya:
bercakaplah  atau dapat kan nasihat dari orang yang lebih dewasa, orang yang lebih berpengalaman dalm soal masalah yang berkaitan.

Ibu, emak, mama, ummi, adalah orang yang mungkin sangat baik untuk dirujuk. Mereka ini mungkin tidak berpendidikan setinggi mana, tapi ilmu yang ada dalam diri mereka, itulah yang membersarkan kita sehingga dewasa ini =]


ada lagi nak tambah? jom la share dengan mimi. Mimi seronok kalau dapat share dengan kome nih. weeee~ ase nak jadi pakar psikologi pulak..kiki =p



21 comments:

Chegu said...

Ade lagi satu, pausing, berhenti sekejap, jika masalah tu x dpt selesaikan, get enough rest, get fresh eye... Tenang, baru sambung blk cari penyelesaian, insyAllah

JIJI YU said...

biasa nya aku mntk pendapat lu

nuyui a.k.a miss YUI said...

insyaALLAH,setiap masalh ada penyelesaiannya..

yg pntg jgn pentingkan diri sendiri..

fikir juga org tua yer..

renung2kan dan selamat beramal ^_^

Ezad Skytech said...

kalau da tak tahu nak buat apa...tak salah nak mintak pendapat orang lain ni kan...heee~

kura said...

ye. mereka dah banyak makan asam mkn garam..

sebb tu apa yg diorg ckp xkurang asam. Eheh! heheh

farhana said...

Istikharah. Tu jalan terbaik.
Then slow talk dgn parents...
Apa2 pun hati org tua harus dijaga

mas saari said...

bincang elok2 dgn parents pasti mereka boleh bertolak ansur dan masalah boleh diselesaikan cara baik!

Totie@Tomy said...

betul sbb kadang2 parents akan faham kalau kita berbincang secara jujur dengan mereka..jangan lupa jaga hati mak dan ayah perkara wajib..

Ini Kisah Tia said...

uish .. tak pernah lagi .. selalu okey je :)

fany wany said...

hati orang tua memang payah dijaga woooo :(

*follow blog lily :)

NasZ said...

perkongsian yang sangat bagus. suka yang tarik nafas 7 saat ek? betul sebab bila kita tarik nafas dan tahan, oksigen akan naik ke otak.

naim said...

kena slow talk selalu..

:)

Paris Lipton said...

tenang tu perlu...cayok2~

syahirooAhmad said...

point2 yg ohsem! kau create sendiri ke lily.. terbaik! utak geliga~ thumb up! ley share2. :)

Lia Irdelia said...

situasi yang sangat2 sukar..
perlukan pendekatan yang terbaik untuk elak dari luka dilukai.. heheh

Syuxer said...

pendekatan berhemah adalah good solution hehe..;)..orang2 tua sebenarnya kool tapi tak bermakna kita boleh bercakap direct2..kena slow talk la..kalau tak, dorang merajuk kome gak yang akan menyesal nanti..

ctk said...

doa doa dan dOa...semOga tuhan dapat menenagkan hati kita dulu :)

Dzarief Zuhdi said...

todia dr fadzilah mimito wat sesi psycho.. hehehe.. nice one..

bila dah besaq nie mcm segan2 ja nak cakap ngan mak ayah.. knape ek?? ermm

maybe sbb pelakuan lebih bermakna dari percakapan kot... entahla.. hehe

EyA edamanhatiku said...

eya lbih ska settle smua msalah sndiri..slagi org lain xpelu tao slagi xkn tkeluar papa dr mulut eya hehe lao ad sapa citakan rasia slamat kompom bb eya plupa gak..ne nk tmbah lao rsa2 srba slah sgt.wat jak solat istikarah..pas kita da fkir smua penyelesaian yg possible..wat solat tu spaya d beri petunjuk ttg mna plihan yg terbaik tuk kita..Allah kn maha mengetahui..anyway nice entry ne

Eera Shera said...

kena cakap baik2..hati org tua senang terguris.

Iffah Afeefah said...

slalu bincng