Monday, October 3, 2011

Beduk diketuk #1 ~ Ramai pengajar seDikiT peNdiDik

Bismillahirrahmanirrahim..




okeh, sebagai melunaskan janji saya ari tu kat kome, masa entri yang INI, maka mimi pun dah abis bace dah buku ni, so, nak sharing maring la isi kandungan ni ~ insyaAllah, moge dapat la kite ingat, pas ingat, buat dan sampai kan pulak kat owang lain ye kome!

dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim... mulekan rumusan "beduk diketuk " dengan siri 1 iaitu ~ RAmai pengajar sedikit pendidik...


knowledge by ~ C4M30


Kalau secara rawak nye kite bace, pengajar membawa makna yang sama kan? sama la jugak ertinye dengan pensyarah, tutor, cekgu cekgi, ustaz, ustazah,  dan segerombolan la dengan nya.. Tugas nya apa? kalo ditanya kompem la jawab, menyampaikan ilmu pengetahuan, tidak kiralah ilmu asas, ilmu akhirat, dan sebagainya.. Takkan deme ni jual ubat semut pulak kan.. walau ada lah buat keje tu sebagai sambilan kan.. =]

Tapi mengikut ustaz Pahrol Juoi:

Mengajar :  memberitahu,memahamkan, dan menyampaikan..
Mendidik : mengajak,mendorong, membimbing dan memantau..


Ade rasa kelainan ke kat situ? okeh, kurang jelas lagi? okeh.. next explainationnye :

Mengajar:
seseorang hamba Allah oleh mengajar seseorang itu cara berpuasa, lengkap detail, siap dalil sume lah, tentang syarat, rukun dan cara melaksanakan amalan puasa..

tetapi

Mendidik:
sesorang hamba Allah ni lebih membawa pendekatan mengajak.. "jom la esok, kite terai pose ganti sesame nak.., minggu depan pose lagi.. so, tiap-tiap minggu ada hari kite pose, so lelame kite dah jadi macam rileeek je la kalau pose sebulan nanti..."..
maka, dengan mengajak, dan menjadikan diri kite supermodel lagi bergaya sesame pose dengan die.. amalan ni jadi berterusan ~ =]

so.. dah nampak tak bezanye kat situ? alhamdulillah...
ada pepatah owang puteh cakap, "i need to pray" berbanding " i have to pray "...

"i need" ~ dengan penuh rela kite buat sesuatu
" i have" ~ dengan terasa paksa kite kene buat sesuatu

tapi hakikatnye,ada juga orang tanye, macam mana dengan paksarela?

kalau konsep paksarela ni, sebenanye ada baiknye.. Sebab ape? memule mang la nampak cam kaso jek, "ha..esok kalo anak abah tak solat jemaah sesame dengan abah,ujung minggu dok umah je, tak boleh pegi jenjalan", tapi lelame... tabiat ni sikit-sikit mendidik jiwa kita, dengan campur++ tarbiah dari si ayah tentang baiknye solat jemaah dan sebagainye..dengan mudahnye.. solat jemaah jadi hobi yang dicintai kan? insyaAllah..


walaubagaimanapun, melihat keadaan sekarang, ilmu hanya di kertas, tidak lagi didada.. Sedangkan ilmu matematik digunekan seharian, apatah ilmu agama, yang seharuussss harusssnya menjadi pakaian diri.. bukan sekadar hanya dihafal, difahami dan lepas exam, lebuhhhhh begitu sahaja..

So, begitu besar peranan pengajar ni kan.. pengajar ni bukan lah nak ditujukan 100% kepada cikgu cekgi ostad ostazah je, diri kite sendiri pun kene amik berat dengan ni.. sebab diri kite sendiri menjadi pengajar, dan pendidik kepada nafsu, dan jiwa kita kan?

so, lepas ni, sume kene jadi pengajar dan pendidik.. sebab ape? Ilmu adalah jariah.. kapan mati sekalipun, pahala menyampai kan ilmu, mengajar umat manusia kearah ilmu akan berterusan.. Subhanallah~

menjadi pendidik dapat mendidik diri dan masyarakat lain supaya TAHU dan sedar.. bukan hanya TAHU tetapi KAKU..~

wallahua'lam..


sumber : Beduk diketuk, Pahrol Mohd Juoi 



9 comments:

zahidah seran said...

tulisan pahrol mohd juoi selalu menyentuh rasa dan buat kita fikir jauh...

NA said...

Buku ni Mimito suruh Kak Wina beli. Mula-mula terasa terpaksa lama-lama buat dengan rela.

Suka buku yang buat kita fikir di sebalik sesuatu (tersirat)

-wina1979-

anamizu said...

wahh buku penuh dgn ilmu :)



luv,
cik ana.

msredcheesecake said...

Bila lebih tpramai pengajar dr pendidik, maka ramailah student yg terjebak pada yg tak elok...

KaK LimAh Si SupiR said...

pendidik semaken berkurangan

Kancil 8349 said...

mendidik seseorang bukan mudah seperti menekan butang pada keyboard komputer. jika individu tersebut tidak mahu dididik bagaimana...banyak faktor mengapa makin kurang pendidik...salah satu campur tangan ibubapa dalam urusan sekolah...tekanan daripada pejabat dan kerja yang banyak...malah bilangan murid dalam kelas terlalu ramai...apapun, walaupun kurang tapi mereka ada di sana...mereka tetap jalankan tanggungjawab mereka...sebelum dididik...kena didik diri sendiri dan anak2 dibawah tanggungan kita...

Iffah Afeefah said...

Erm sukela pngisian ni

Iffah Afeefah said...

Erm sukela pngisian ni

Kaca Lensa said...

emm.. mcm besh jek.. nk crkla nnt.. =)