Monday, October 10, 2011

lessOn 96

Bismillahirrahmanirrahim..





selamat tengah hari rakyat jelata sekalian ^___________^

seronok je memulakan langkah baru hari ini ye, walau lambat buka belog, kiki.. Sesungguhnya mulakanlah kembali minggu  kome dengan gembira walau taklah gembira mane ye! =.<

Jom tengok lesson yang ke-96 dah ni :



setelah melalui perkara-perkara yang berat, so, hari ini nak bawa lessOn agar kita cintai bumi kita yang boooooolaaaat ini ye!

Keberuntungan lah kita menjadi warga bumi yang serba serbi lengkap pakej nye :

1) Komposisi udara yang mencakupi menampung seluruh makhluk di bumi ini, 78% gas nitrogen, 21% gas oksigen, 1% terdiri daripada gas karbon di oksida dan gas-gas nadir yang lain.

sebagai tamsilnya, gas oksigen, kalau tak cukup untuk tubuh badan kita ni kan, alamatnya sel-sel dalam badan ni dok statik jeklah, kompem tubuh badan ni mengalami masalah yang ini serius!


2) Daya graviti, yang tak sama macam planet lain, daya graviti yang membolehkan kita syok-syok meronggeng sana sini, jenjalan pegi makan, dan ape-ape juge pergerakan kita dimuka bumi ini..

Size bumi ini, dijadikan oleh Tuhan adalah sangan-sangat ideal dalam konteks menyimpan atmosfera.

Fizik say : Makin beso sesuatu jisim, makin kuat daya tarikan ke arahnya..

Ce bayangkan bumi ini lebih beso dari size sekarang. Daya graviti tak mustahil, bole tarik segala gas kat ruang medan angkasa tu. Tak semena-mena, semuaaa makhluk akan mengalamai masalah dengan sistem pengudaraan..


3) Lapisan ozon, betapa pentingnya ia, yang bertugas sebagai menyerap UV (ultra-violet) yang dihasilkan dari matahari sebelom sampai ke bumi, dan dia juga lah yang mengawal suhu bumi ni =]

Uv ni, boleh menyebabkan kanser,penyakit saraf, dan merosakkan tumbuh-tumbuhan yang menghasilkan makanan rugi.
kalau padi rosak, aihh, jadi western la masyarakat Malaysia ni nanti kan.. hayoooo..

Walau pun, sekarang bumi dah semakin nazak dengan kenipisian kawannya ozon ni.. Tapi oleh kerana kekuasaan Tuhan itu, alhamdulillah, kita masih lagi bole merasa nikmat nasi sekarang kan?



Maka disini, mimi menyeru semuaaaaaaaaaanye, sampai-sampaikan la kat lain, agar menjaga segala keberuntungan nikmat ini.. Betapa unggulnya kuasa Tuhan tu kan? subhanallah..menciptakan sesuatu nikmat yang tidak terhingga untuk setiap makhluk-Nya..

Save the Earth now! =]


sat lagi mimi balas kunjungan kome ye!


17 comments:

Bigdaddyz said...

tapi mmg ada yg sengaja pejamkan mata....ish2

Niena Pengembara Ilahi said...

gud lesson ~

nuyui a.k.a miss YUI said...

cintailah bumi kt..hehe..toi dak?

yaya said...

Maha Kuasanya Allah.. pngajarn yg prlu d igtkn...

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

semua ini ciptaan Allah.

bobiedanbad said...

jadilah khalifah di muka bumi

Fara E's said...

nice 1 ;D

Acik said...

jagalah bumi kita .. kesian dah banyak noda dan dosa .. eh eh, apa saya mengarut ni! :)

budak penjara said...

macam belajar saians kt skolah rndah smula je bla baca entry ni..hehe..

Hanis MY said...

Hargailah kurniaan ilahi...

Nadzirah K. said...

keep the earth green :)

NasZ said...

betul tu. sayangilah bumi kita.

MOHD NASER.com

Santri T.P.I.N.I said...

jangan lupa untuk bersyukur selalu...kalau Allah nak ambil nikmat ni bila-bila masa jer...

NA said...

Jaga betul-betul bumi. Kalau boleh kita kurangkan apa-apa yang boleh merosakkan bumi.

-wina1979-

[sutera kasih] said...

bumi kita menangis dh skrg ni huhu

Run Away said...

nice...cintai bumi kita...;d

ctk said...

indahnya ciptaan tuhan...memang da lengkap sbenarnyer, manusia je xthu hargai :)