Thursday, October 6, 2011

dimana Nilainya?

Bismillahirrahmanirrahim..




argggghhhhhhhhhhh! Berita ini menyebabkan saya merasa sedihhh!huu.. terlalu hiperbola nampaknye disitu.. =p

Setelah membaca di LULu pages tentang INI, saya merasakan tinggalan sejarah akan semakin meninggalkan kita..  

Cite ape? cite tentang Taj Mahal yang bakal runtuh lagi 5 tahun jika sebarang pembaikan tidak dilakukan.. huwaaaa..

Taj Mahal by ~ tyt2000

Tanda cinta Shah Jehan kepada isterinya Mumtaz.. hayooo.. DEn tak poie lagi niii.. Tunggu den poiee dulu la... Hayooo.. semoga pembaikan di jana kembali bagi mengekalkan sejarahnya disitu kan...

Tapi tak sangka, Malaysia juga punye sejarah pembangunan yang tersebar di serata dunia.. Tawu bangunan ape?

cepat teka? ala, lambat la kome ni, mimi bagi tawu lah..kekeke.. nilah die :



kellis castle by ~ dreaghrieth

Bangunan Kellis Castle yang terletak di Batu Gajah, Perak .Kalau tak nampak lagi boleh gune perkhidmatan Google Map sekarang ye anak-anak Malaysia.. hehe. Bangunan ini antara bangunan tertua yang di lawati oleh seluruh masyarakat dunia, melihat tamadun deme terbentuk disini..Alkisahnya, ada pakcik berhijrah ke Tanah Melayu.. dan membuka ladang getah ketika tahun itu.. Tahun bile mimi tak hengat pulak..

Dalam rumah ni, setiap bilik anak die, die ukir muke anak-anak die.. Rumah atau bangunan kellis Castle ini tersangatla beso.. Tercungap jugak la mimi nak naik sampai ke bumbung atas nye.. Huuu..Malangnye rumah ini tak sempat diduduki pon.. Kenapa? ha.. sile cari sendiri.. NI asaimen untuk kome! hehe...


Bes kan sejarah? hehe.. Mimi suke betol la sejarah.. Tetapi macam mane pula  tinggalan sejarah yang di ubah suai? Tak ke menampakkan ke tidak aslian sesebuah tinggalan sejarah tu? Memang ada yang mengatakan nak mengindahkan nye lagi lag.. nak menjadikan bende tu lebih menarik tertarik kene tarik la, tetapi kalau dah sampai membuat orang salah paham macam mane pulak tu kan?

Bagi mimi, selagi tinggalan sejarah itu masih bole dikekal kan, buat la ape sekali pun asal tidak mencemarkan ke ORIGINALAN sesebuah tinggalan sejarah itu. Orang dahulu mungkin meninggalkan sesuatu yang berharga untuk orang sekarang yang mungkin nampak hanya pada kain buruk. Tetapi kalau kain buruk itu di clorox, cenggane tu? takke rugi kite sebagai orang yang meneruskan pembangunan dunia sekarang?

Kalau dah tak dapat nak diselamatkan nak buat Macam mane kan? hargailah selagi yang termampu kan?Mungkin mereka ada sebab musabab mengubah suai sesetengah tinggalan sejarah tu.

walau nak pegi Taj mahal semua segala tu.. tetap nak pegi sini duluuuuuuuuuu...
















The Kaabah by ~ ilyani

tadaaaa! harta sejarah Islam yang takkan reput dek zaman. Someday, must been here!

insyaAllah ~ =]


10 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

heheh msti la nk gi Makkah dik oi, hurm... lau la dirobohkan syg kan peninggalan sejarah tu..


akak xpnah smpai lagi walau duk semenanjung.. pestime dgr

yen(toka ziizokukuto) said...

hahahha cikgu sejarah,,thankz sebab berkongsi :)

bobiedanbad said...

love history, semoga di panjangkan usia dan di beri kemampuan tuk ketanah suci Makkah

JIJI YU said...

sejarah islam pon kena ambik tau gak kan

Fara E's said...

hopefully dpt g makkah ;D

Kancil 8349 said...

Kaabah merupakan Masjid paling tua di dunia...sejak Nabi Ibrahim lagi

NA said...

Alhamdulillah dapat juga tengok Kaabah dan pegang. Kaabah pun ada pemuliharaan juga. Tak ingat dah bila tak silap ketika zaman pemerintahan Islam. Hehe sejarah juga
Betul tinggalan sejarah mesti dikekalkan dengan tidak mengubah rupa asal.

-wina1979-

Mya said...

sayang kalau nilai binaan ini tak dipulihara:(

KaK LimAh Si SupiR said...

yeahhhh..nt kite p mekah ye mimi ^_^

ctk said...

sOmeday, i will go to mekah tooooo....nak sangat pegi...hOhO