Wednesday, October 26, 2011

belajarlah untuk menerima

Bismillahirrahmanirrahim..




Holahop! adakah masih ada yang membaca entri ku, pada petang yang penuh dengan Hari deepavali? kikiki..

Alhamdulillah, maseh ade kesempatan, masih ada idea nak taip nih.. Nah! aku bagi korang selambak kasih sayang  yang bersimpul  madu dah tak boleh bukak!hehe..=p
(jemput-jemput la amik ye..heee)

Senang tak nak menerima sesuatu? korang cakap senang la sebab korang dok terima nasi jek untuk santapan,perut ari-ari kan, orang Tanah Melayu, Tanah tumpah air ku katakan..heee..

tapi mungkin ade sesuatu keadaan yang mungkin susah kita nak terima kan? so, cam mane korang handle pekehal masalah ni..?


1) ditinggalkan orang orang tersayang?
orang tersayang ni, mimi tak mo lah describe sesape. Kome bole adjust sendiri sape kome sayang kan. Cam mane pun, point nye tetap same kan?

Kalau perginye meninggalkan dunia ni, ingatlah, TUhan lebih sayangkan die. Kita tak hepy ke kalau Tuhan sayang orang yang kita sayang? hepy kan.. So, semoga yang terbaik itu mengiringi pemergiannya. Doa itu lebih mujarab merawat hati berbanding meratapi =]

kalau case, die sudah beralih arah dari kita, especially golongan belia remaja awet mude nih yang sedang hangit bercintan, biarkan die berlalu pergi asal hati korang yang tidak berlalu sepi. Yang terjadi tetap terjadi. sedih itu normal .Tetapi jadi unnormal bila dah sasau kan diri.Face it! 

Hidup kena berani! kalau tak berani, Tuhan tak bagi nyawa sejak dalam kandungan lagi. Kita dah berjanji dengan Tuhan, walau ape pun jadi, aku pikul tanggungjawab sebagai manusia ini. So, hadapi dengan penuh rasa cintanya aku dengan Tuhan =]

belajar lah untuk menerima walau Pahit kalah kelat buah kelubi. Ada yang lagi terbaikkkkk wokk sedang menanti kita untuk diraikan bersama okeh! =]


2) menghadapi kritikan?
tak kata orang, mimi sendiri pun, kekadang susah nak terima kritikan. Mungkin azalinya memilih untuk cam tu. Tapi bila tak suke dikritik, mimi diamkan diri je. Biarkan je diri dikritik abis2 san.. kau itu kau ini. 

Tetapi diam tak diam, terlintas dan berpikir, ape dasat sangat ke aku ni sampai orang kritik itu ini. Walhal, tak sedar diri lagi tu, kritikan tu untuk kebaikan diri. PAda awal mungkin tak boleh nak terima. Diam. Amik masa dan pikir kenapa mengapa dimana apakah, baru terasa, I'm so lucky one!

kalau pun kritikan itu langsung tak mendatangkan ape2 paedah untuk diri, just biarkan. Mungkin ada maksud tersirat yang belum tersampai untuk difikirkan oleh mr. Brain.

belajar untuk menerima kritikan dan teguran. Mereka sayang kamu. Sebab itu kamu ditegur =]


nak bebel lagi, tapi ase cam dah banyak sangat kasih sayang bagi kat kome ni kan? heee..Cukuplah kasih sayang yang diberikan untuk hari ini. love u olls liliesss! =]



auto posss gak sebab kuar tak balik2 lagi asenye nihhh =p




18 comments:

Nizam Ijam said...

terimalah seadanya..

Chegu said...

belajar untuk menerima kan...tapi tu la, kekadang lemah jugak, syaitan plak hasut2, hurm~~
semoga Allah beri kekuatan...amin

Deeyaudeen Sabri said...

sy terima nikahnyee.. :P

msredcheesecake said...

Susah nak terima kritikan yang salah cara dan salah niat... Hheee

Iffah Afeefah said...

Klo ptus cinte cmne

Fathiah Hamim said...

sometimes susah nak terima, tapi kita kena belajar redha.

Norlida Ramli said...

sob..sob..org yg aku syg dh tinggalkan aku..arwah mak..tp aku redha & sentiasa berdoa untuk arwah ;)

susah gak utk terima kritikan..tp i'll try :)

SoLy SoLicious said...

terimalah seadenye ^^

farhana said...

Ska sgt entry ni. Ada kebenarannya. Ditinggalkan, untuk dapat sesuatu yang lebih baik. Yang lebih menghargai.
Diberi kritikan untuk memperbaiki potensi diri...
Thanks! =)

Suka layout blog ni. Kuning! My fav colour =)

dhiera said...

haahaha...cara orang interpret sesuatu tu berbeza. sebab itu ada yang down bila di kritik, sebab itu ada yang meratapi pemergian. orang yg selalu berfikir positif dapat interpret kepada sesuatu yg positif~

Qhaifa Nur said...

sokongan dari semua buat kita kuat kembali...

ctk said...

ok2..ct akan kuat untuk menerima sebarang kritikan..huhu

ShErA said...

kekuatan itu sebenarnya sentiasa ada bersama kita... cuma, bergantung pada kita sejauh mana kita tau nak gunakannya...

Wanie said...

wanie cukup susah nak terime kritikan..heee..tapi klu kena cara ok je la (:

naim said...

akak

Tak nak krtik naim ka?heheh

naim terima semua. kalau ia baik untuk kita.

Anonymous said...

cik mimi pernah ditinggalkn ke??mcm mana face sume tuh??

Fyfy Liew c: said...

suka la entry ni! :D

monster kecik said...

likeee^^