Sunday, October 9, 2011

jantung vS hati

Bismillahirrahmanirrahim..






sungguh hati tidak akan bersuara
tetapi hati selalu berkata
berkata apa wahai hamba?
berkata mengikut hati hamba
mengapa mengikut hati hamba?
kerana hamba yang mampu menakhluki dunia
sungguh hamba berhutang dengan hati
kerana apa ya hamba?
kerana hatilah, hamba mampu bercinta! 


:heart: by ~ onixa


intro nak juwong jek..kiki..=p
hati, hati hati. asek hati jeklah kan.. Dah macam tak de topik lain nak cite kan?hehe.. Bicara pasal hati sampai bebila aihhhhh takkan ada titik nokhtah..NI baru entri mimi, ce cari entri orang lain pasal hati, dok bersusun kot.. hehe..

Dulu mase kecik-kocik, selalu ingat hati dan jantung tu bende yang sama. Jangan cakap mase kecik, dok la ni pon dok konpius lagi..err =.= (minta maap cekgu Sains,huhu)

Jantung : heart
hati : Liver

Name pon lain, ejaan pun lagi la lain, cara nak sebut pon lagi-lagiiiii la lain. So, tak sama langsung ye mimi! Jangan konpius lagi ye..kiki

Fungsi?

Jantung, Heart : menge PAM darah untuk diedarkan ke seluruh ceruk benua dalam tubuh badan

Hati, Liver : menyimpan, dan mnyerap segala ketoksinan yang ada dalam badan..dalm erti kate elektronik nye Filter darah.. Filter = menapis..

ha, fungsi pon dah lain kan? so, mimi, once again! jangan salah paam ye.. hehe.. Tapi due-due nye penting dalam hidup kan. Tanpa jantung yang ikhlas bekerja itu, kita tidak mampu untuk hidup sejahtera seperti sekarang, alhamdulillah =]

Kalau tak de hati..aihhh..alamatnye tak mustahil tetibe bole keluar menatang pelik dalam tubuh angkara toksin yang tidak terhapus.. alhamdulillah lagi.. =]



I met someone there by ~ popoks



shot setori : Bekerjalah seikhlas jantung yang tidak pernah penat memayungi empunye tubuh dengan darah yang menjadikan diri ini masih lagi mampu berjalan dibumi-Nya.

Jadikan akal yang bekerjasama dengan hati bertindak seperti hati, yang mem FILTER segala tindak tanduk kita.. Yang baik di teruskan, yang jahat di hapuskan..

Hebat kan ciptaan Tuhan? Subhanallah..=] 
Alam ini berupa cikgu kepada kita.. Tak rugi men TOP up ilmu yang sarat tersembunyi daripada alam ini.. Peace!=.<



13 comments:

Citarasa Rinduan said...

selamat malam lily
awal baca entry kak ayu dah feeling abis..
maklumlah bila berbicara ttg hati dan jantung nie selalunya tak dapat nak luahkan...

tapi..
bila baca lagi, heheheh.. terus baca bab sains...

sekurangnya tambah gak ilmu kan..
dulu pun kak ayu konfius antara heart dan hati.. hahahha

ciK LyndaWawa said...

cop2..gambar ni amek sendiri or...cilok? cantek..huhu

Ezad Skytech said...

kedua2 nya penting..masing2 ada peranan yg penting kan mimi...:D

sy pon dulu confius heart & liver ni..heee~

SITI NOORNADIYANA said...

subhanaAllah... ciptaan Tuhan, walaupun kompleks, tapi sangat berkait dengan hidup kite.

suke cara akak buat analogi jantung tu. :)))

Lia Irdelia said...

belogku juga tentang hati, hati dan hati...

hahahhhaa..

♥ norlida ramli ♥ said...

dlu pun ingt jantung ngn hati 2 benda yg sama ..
jantung=hati=love=betuk love

haha..mmg berbeza la..dlu xde pendedahan kan.hehe

subhanallah..hebat ciptaan Tuhan :)

Paris Lipton said...

wahhh nicelah kamu....sonok baca nih...sikit2 terubat jiwa lara dihati ini...
:)

NA said...

Wah Mimito mengolah dengan bagus. Yup ni kira belajar tentang biologi dan juga falsafah sebalik fungsi jantung dan hati.

-wina1979-

anamizu said...

"owhh u are my HEART LIVER"
boley gitu??? hehe :P




luv,
cik ana

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

kedua-duanya sama penting tak gitu...cewaaaa

fRaMe+LenSeS said...

Indah sekali ingatan dr mimi. Nadh suka. Hihihi

maszull said...

salam mimi...syiok la baca n3 ni...kedua2nya mcm serupa tapi x sama lain fungsi lain caranya bekerja...

sayangilah jantung n hati anda yer dr sifat2 yg x elok....:)

ctk said...

hati penting untuk kehidupan rohani..jantung penting untuk kehidupan harian :D

so,kesimpulannya...dua2nya penting untuk terus idOp...semoga hati kita xmati..tuhan da cipta lengkap da :)