Tuesday, October 18, 2011

menulislah dari jiwa kamu

Bismillahirrahmanirrahim..





Opah..nape opah suke bace kak ngah punye blog eh?
mmm..entahlah..opah rase kak ngah menulis dengan jiwa.. sebab bile kita menulis dengan jiwa ni, kita dapat rase ape yang dia rasa.. ha..sebab tu lah opah suke bace =]

Tengah bawa kete tadi, tetibe teringat kat dialog dengan kak ngah ni.. sori kak ngah, cilop dialog kite kat sini eh.. =p

Menulis dengan jiwa? macam mane yang dikatakan menulis dengan jiwa? penuh jiwang juwong karat ke? menulis sampai orang rase geli geleman sampai meremang bulu anak tekak segala ke? okeh, itu terpulang kepada semua orang macam mana mahu menilai penulisan seseorang itu..

Blog? semua orang tahu apa itu blog kan. Okeh, kalau yang tak tahu, blog merupakan medan penulisan secara elektroniknye dalam dunia moden sekarang ni. Isi kandungannya? terpulang kepada penulis macam mana nak mencorakkan isi dalam nya.. humor? keaagamaan?  personal life? berita hangit meletop satu dunia? semua bergantung kepada penulis itu jugak.. =]

Macam mana nak menulis dengan baik? Bagi mimi, penulisan yang baik, adalah penulisan dari jiwa. Seakan jiwa nye yang sedang menulis, sedang menceritakan segala apa yang hendak dicoretkan dalam isi kandungan penulisannya itu..

Mungkin ada yang tergelak-gelak membaca penulisan budak-budak berumur 5 tahun, adik nak berak tapi adik kene tunggu mama dulu, sebab adik tak tahu nak cuci punggung macam mane.. misalannya macam tulah.. tapi hakikatnya, die memang sedang sakit perut nak berak, dan selalu nya mama dia yang basuhkan selepas die berak. So, dia hanya tulis apa yang dia praktikkan seharian.. =]

makanya, mimi pun selalu mencari macam mana harusnya menulis dari jiwa. Sebab mimi percaya, dalam jiwa semua manusia ini, ada terselit sezarah kemurnian ciptaan hati dan jiwa. Dah macam tajuk cerita samarinda pulak, Jiwa & lara.. =p

teringin jugak mahu mencipta satu penulisan yang bila orang baca, orang nak tahu dan nak tahu lagi.. seolah orang-orang sedang mengalami keadaan yang sama seperti kita sedang alami..

InsyaAllah, tiada yang mustahil dalam dunia ni kan.. Menulis lah.. menulis dan menulis.. InsyaAllah kualiti itu akan bertambah dari sehari ke sehari.. Dengan menulis, kita selalu berkomunikasi dengan hati. Apa keperluan hati ini sebenarnya?  Dengan menulis kita akn sedar, hati kita sedang sakit ditusuk sembilu atau sedang menyanyi bersama pelangi kan?

Pendek kata.. biar penulisan itu hanya beberapa patah perkataan sahaja, asal lahirnya dari jiwa itu sendiri.. =]

Penciptaan Ilahi itu sangat superb! Hati dan jiwa mampu bercantum dan menghasilkan sebuah entri tiap-tiap hari.. Maka tak hairan, ratusan novel thriller mampu dihasilkan oleh hanya seorang manusia biasa kan? sebab jiwanya sudah bercantum dengan keperluan jiwa itu.. Dia tahu apa yang jiwa sedang PERLUKAN bukan MAHUKAN..

ase macam dah berpanjang lebo. Nilah bahana dah lama tak menaip, sekali menaip, peluh-peluh jejari bersenam, heee.. =]

selamat menye namkan mata untuk membace! =.<




27 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

menulis dari jiwa,itu lbh nilainya..

jgn tulis ikut perasaan..heheh..

zahidah seran said...

bila tengah dilanda emosi yang teruk,tak boleh menulis....nanti bawa kesan buruk kat pembaca kot...=)

Si BuDaK KaChAk said...

agak menarik... =)

Si BuDaK KaChAk said...

agak menarik... =)

teha said...

menulis bestt..

Rai said...

betul..menulis dari jiwa jauh lebih baik dari copy paste.. nak baca pun takde mood..

Saiazuan said...

menulis dgn jiwa.. hmm 1st time dgr.. slalu orng ckp menulis biar ikhlas.. :D

maszull said...

assalamualaikum mimi...fuyoo opah dah mengeluarkan tutur bicaranya yg dah lama x dikuarkn tu....heheheh...

best2 apa yg mimi katakn tu nice n3 ni...like...:)

bobiedanbad said...

menulis dr jiwa yg ikhlas, sure ada yg baca. jgn menulis krn copy dan paste.

[sutera kasih] said...

betul2..tp blog akak rojak hihi

aimie mmg menulis dr jiwa..walau pjg tp nmpk dr jiwa aimie ;)

yen(toka ziizokukuto) said...

masih berusaha untuk meneruskan penulisan seperti ini,,,heheheh ,,berjiwa:) ,,,

Zul Fattah said...

betul tu aku stuju.. aku suka baca blog personal macam ni.. sebab, melalui kisah hidup org lain.. kita dapat ambil pengajaran darinya.. hehe..

JIJI YU said...

entry pon ada roh

naim said...

^_^

Entry yang menarik

Nadzirah K. said...

setuju :)

Jue said...

Aku slalu mnulis trus dr hati *chewah* ala aku tulis sama cam aku ckp in real life. Kalau feel tu xde, aku xkan post entry hihi sbb bg aku ptg utk org tu addict ngan blog kita =P

NasZ said...

saya menulis ikut apa yang saya tengah fikir. tapi taklah direct terus. ada gak saya tapis. hehehe.

Nur Zulaikha said...

mencatat lebih dekat berbanding bercakap..^_^

Ezad Skytech said...

hee...best je baca entri ni...setuju sangat...biar entri tu pendek tapi bermakna..kan mimi...:)

Niena Pengembara Ilahi said...

yea pengembaraan lily kini kembali... sanah helwah mimie ;)

Niena Pengembara Ilahi said...

yea pengembaraan lily kini kembali... sanah helwah mimie ;)

Lea Isnawi said...

sebolehnya elakkan dr menulis ikut emosi kan kan kan

Iffah Afeefah said...

Kak ngah raseee jiwa oph skng

mnulis dr jiwa susa sbnrnye

Bigdaddyz said...

kejujuran dan keiklasan dalam penulisan melahirkan jiwa yang tersendiri kepada tulisan tersebut...

yua said...

sjujurnya, sy mmg x reti nk menulis mengikut jiwa.. :(
it's kinda hard for me.

anismelon said...

anis..tak reti nak tulis ikut jiwa kot..tak pon campur campur jiwa and perasaan..

ctk said...

entri kamu memang terkesan dijiwa blogger2 lain :D


p/s:ct xpndai nk tulis ikot jiwa..huhuh