Saturday, October 8, 2011

weh, kome ni penyayang dok?

Bismillahirrahamnirrahim..




: love : by ~ LimpidD


Selamat suku malam kome!
sudah diner-diner an kah? kalau bolom, cepat-cepat la melangsaikan hutang di perot tu ye.. Mimi dah diner, pukoi 6++ tadi , lepaih maghrib tadi..

Okeh, entri  ni nak tanye, kome penyayang dok? Sejauh mana korang mejadi seorang yang penyayang? Okeh, nak kocik kan skop menjadi, sejauh mana korang sayang dengan sahabt kome? 


Ramai yang cakap, aku sayang kau lebeeeeeeehhh ah cam ni! ramai yang menjanjikan itu ini dengan kawan memasing, tetapi sejauh mane kebenaran tu kan? okeh, jom cek diri sendiri kat bawah.. ada tak dalam diri kome..


1) Bile sahabat sakit? apa perlu buat? Guuuuuud, tengok sahaja dan senyum!hoho.. Langkah ini sangat la menawan dihati kan.. Ape kah salah nye sekiranye kite amik mase tak sampai sejam pon, menanyekan keperihalannye, jangan tanye banyak sangat , nanti kerimaan berlaku, cukup sekadar mengambil tahu keadaan mereka kan? kalau bole tolong, lagiiiii la menawan hati bak bidadari kan? =]


2) Bila kawan buat salah, apa perlu buat? weeee, kite gelakkan die reramai.. huuuu..okeh, sume bole tejun lombong sekarang kalau buat cam tu ye. Paling tidak pon, kalau tak upaya nak tego sekalipun, sedarkan die apa yang die perlu buat, jangan pi condem die pulak. Semua manusia berhak mendapat peluang ke-2 kan?


3) Bila kawan tawarkan kebaikan kepada kita, apa kita buat? yay! membolot semua kebaikan tanpa hengat langsung diri kawan tu. huu..sape yang buat macam ni, sile ratah taugeh sampai kontut-kontut ye.. Sekalipun die tawarkan kebaikan kepada kita, pes sekali kene buat! a) hargai kebaikan
                b) balas kebaikan dengan kebaikan
                c) jangan bolot semua kebaikan tu seorang diri walau ditujukan kepada  
                 kita,sebaliknya, pulangkan kebaikan itu semula kepada diri kawan tu balik 
                 okeh!


4) Bila kawan dalam keadaan  memerlukan sokongan, apa perlu kite buat? wat muke toye je, sambil makan twistis mesti maw. oohh noooo! kalau ada yang buat sila dok dalam bilik ayo tak kuar-kuar selama 24 jam ye.. Kawan kekadang susah nak cite hal kat ibu bapa, so, tak salah kalau kite replace tempat ibu bapa die kejap.. Bagi tumpang bahu pun dah mencakupi dari segalanye kan?


5) Bila kawan makan kawan ape perlu kita buat? pi makan cendol pulut sambil makan goreng pisang ke? ooo noooo! sila rendam badan kome dalam ais kalo kome buat ye.. kalo kawan kome dimakan oleh kawan yang lain.. sile bawa bertenang dulu. kendian, pastikan keadaan kawan kome itu bertenang, kendian pulak, pastikan sume nye bertenang. Bila api lawan api jadi ape? Fire! bijak! So, tak gune nak gado-gado, positifkan kawan, move on our life as good as well okeh!


so, cam mane? kang cite banyak lagi jemu lagi..okeh kot takat ni..kalau ada yang nak tambah.. sile la eh...kecil tapak kaki, seluas bumi blogger mimi tadahkan..keke..

eh jap..one more, sangat penting! seorang kawan yang menghengatkan kawan die dengan Pencipta die, mesti seorang yang saaaaangat penyayang! =]

selamat menjadi kawan yang penyayang!=.<


14 comments:

Lia Irdelia said...

saya mahu jdi kawan kamu yg penyayang.. buley??? heheheh...

ShErA said...

apapun, bila berkawan jangan tikam kawan dari belakang

Nadzirah K. said...

jadilah kawan yg baik :)

syarifahsidrus said...

untuk dapat kawan yg baik,kita dulu kena jadi kawan yang baik

bobiedanbad said...

sentiasa menyayangi kawan anda walau dlm apa jua keadaan

anamizu said...

cik ana ade KAWAN yg susah je cari cik ana..cik ana pon kdg2 tlg je la
tanpa byk soal..adeh~




luv,
cik ana

ctk said...

hehe,..insyaallah ct penyayang....mcm cukup syarat je..hahaha

SoLy SoLicious said...

time kite demam dulu, rumate kite susah2 pulak buat bubur tuk kiter la..terharu sgguh ase..huhu

NA said...

Betul tu apabila kita susah/sedih, dia yang tenangkan kita.

Kebaikan dia beri haruslah kita hargai dan balas.

P.S: Baru lepas makan nasi paprik. Lambat pula makan :)

-wina1979-

JIJI YU said...

gua perlukan sahabat

Ini Kisah Tia said...

kawan di kala gelak macam tak hengat ramai . kawan makan kawan berlambak ..

budak penjara said...

cer ko renggang kn 2 jari tu..erkkkkk..broken heart..haha

Addin said...

true ! kawan yng penyayang sentiasa mengingatkn kawannya dengan Allah :)

Iffah Afeefah said...

Sedih mngngkn kwn