Wednesday, October 5, 2011

lessOn 91


Bismillahirrahamnirrahim..




Morning eberibodi!
dah sarap ke belom? atau menunggu makan tengah ari terus? heee.. Arap sume sihat-sihat hendaknye ari ni ye..

okeh, jooom tengok lessOn hari ni :




asenye, semua dah penah bace atau dengar hadis ni kan? =] 
hadis inilah, mengingatkan kita bahawa hati yang merupakan driver kepada minda dan tingkah laku kita sebagai seorang manusia.

so, macam mana nak membentuk tingkah laku supaya boleh manjadi superhero Muslim itu?

1)Mempunyai Minda Wasatiyyah..
Apa itu wasatiyyah? Ia berasal dari "wasata" iaitu terbaik, cemerlang dan gemilang. Kita amik contoh our superhero lah, Rasulullah s.a.w yang begitu hebakkk berdakwah sehingga kan mampu menebarkan agama Islam di bumi ketika itu. So, kalau Rasulullah s.a.w boleh, kita pon boleh kan?

2) Mempunyai mindset yang Jelas
dalam apa jua yang kita dok buat selama ni.. kite kena sedar dan tahu, apa tujuan kita sebenarnye kita buat bende tu selama ni.. Misalannya, ber BLOGGING. Apa niat sebenar kita buat blog? kenapa kita buat blog? tanya balik hati kita. Kalau baik, insyaAllah, niat yang baik, sentiasa ditemani redha-Nya =]

3)Mementingkan Ilmu..
Tanpa ilmu, butalah hati.. gelaplah minda. Sebab tu pepatah ada cakap.. Menuntut ilmu biarlah sehingga ke negera china kan? Ilmu dan ilmu, takkan pernah kita berhenti daripada mempelajarinya.. Bercakap dengan ilmu, isinya tak kan pernah kosong.. =]

4)Menentang jahiliyyah dalam diri
Ini suatu perkara yang haruussssss, wajiiibb di amik berat! perkara-perkara jahiliyyah ini la yang sebenarnya, membawa kepada kegelapan hati. Contohnye, arak.Tuhan mengharamkan kita dari sentuh air haram itu. Air haram itu mengundang kita dari melakukan perkara-perkara jahat pulak seterusnye.. betol dak?


5)Megutamakan keluarga Bahagia
Dalam apa jua keadaan pun, mimi ase, orang yang takkan pernah membuang kita dari hidup nya, walaupun kita mungkin tidak berguna lagi adalah keluarga. Keluarga ini menjadikan kita orang sehingga ari ni kan? Tuhan mengurniakan sebuah keluarga kepada kita supaya kita takkan pernah rase sunyi.. takkan pernah rasa kosong. Dalam apeape pun, institusi keluarga kene jage molek-molek. Ada masalah, bincang molek-molek, jangan nak terus angkat kapak ke kepala.. =]


So, ni serba sedikit cara kita nak hati kite menjadi driver terbaik kepada minda dan tingkah laku kita. semoga kita dapat mengubah diri kite bertambah baik ye!=.<

Wallahua'lam..

sumber: Solusi-36


10 comments:

anismelon said...

setuju..betul sangat..kalau baik yg kte bentuk baik lah jadi nye..kalau sebalik nye..sebalik lah pulak...:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

insyaALLAH,sama2 la kt yer..

Niena Pengembara Ilahi said...

moga hati ini akn hidup dan sntiasa hidup :D

OnE_NiEy ChAn said...

yeah! kalau nak berjaya, mesti kena ingat kat parents jugak kan..

dhiera said...

setuju!! inilah kuasa hati!

merahitujambu said...

hujung pangkal hati sendri kan

bobiedanbad said...

Bersihkan hati wangikan hati

Syana said...

such a good entry. boleh educate the rest. anyway nak jadi supermak boleh tak mie? heee :D

Lea Isnawi said...

mimie cyg..nape byk typo..hihihi


betul tu, hati harus dijaga dgn baik
jgn busuk hati!

JIJI YU said...

engko pon berlambak gak typo..same le kite