Friday, October 7, 2011

laptop suci murni

Bismillahirrahmanirrahim..



The enemy is here by ~ ade89



Semenjak menjadi penduduk rumah bertingkat tegar ni, kalau seminggu tak kemana, tak jejak tanah la jawabnye, hee,didapati bahawa keadaan laptop alhamdulillah, memberi pencapaian yang impressive! haha, Hamboi, cara cakap macam sedang memuji anak dapat 20A1.. hehe

Mase dok kat U, uihhhh, nasib tak meletop je. Kalau meletop tu, huh! daku la pengguna laptop sejati sampai laptop pon buat demonstrasi tunjuk perasaan kat empunye tuannye kan. Dah name belajo, so , serba serban urusan la keluo masuk kat laptop, ensem malware, bergaya lagi kacak si Torjan penyelemat manusia tu, dah asik cucuk mencucuk segala jenis pendrive la, thumb drive, memang masak la laptop tu. hehe

Dekat rumah ni, hanya diri ku, dan adikku je dok tuktektuktek kat laptop pon.. kalo ada kekacauan sekali pon, si kiut miut Malware tu la.. Arap mr.antivirus tu dapat la mendamaikan nye kan.. Tak mo gado-gado. Bukan bole makan pon gado-gado tu pon kalo deme gado. hehe..

Walau cam mane pon, macam tu jugak la diibaratkan dalam hidup kite kan.. Aihh.. entri mesti la serampang due empat mate.. kan kan? Pi la memane pon.. walau ceruk mane pon , walau kite dok sensorang pon, kita masih akan berdepan dengan musuh atau pun "kawan karib" . Cume yang membezakan musuh tu dok dalam selimut kehidupan kite ke, tak pon, dok tertebar musuh tu di luar sana kan?

Kalau kate tak de musuh tu, tipu bebeno la aihhh.. Sedangkan orang yang paling alim pun kene baling dengan batu segala.. apatah lagi jiwa-jiwa yang masih banyak lelobang ni an?
Solution: bijak kawal diri, keadaan dan utamakan kedamaian! =.<

Kalau dok sensorang pon, kita masih ada musuh. Sape? ce teke, ce teke? ala.. nanti mesti kome mintak hadiah.. kekeke.. So, mimi bagi taw jela Free of cas! opkos la si comei Nafsu kite ni. Die sebenanye baik, tapi kekadang die cam nakai sikit kan.. kalo dah advance tu, die nakai lebih sikit.. Dan tetibe tulah die jadi musuh kite.

Orang yang berjaya mengawal nafsu, adalah orang yang menang memerangi yang salah! Jom be nice to Nafsu!

25 comments:

Ezad Skytech said...

si ensem malware dan si trojan penyelamat tu sibuk je datang singgah tanpa dijemput kan mimi..hee~

sy pon macam tu dulu..laptop tu kadang2 seminggu tak off...huhu~

Ezad Skytech said...

nak kena rantai nafsu ni..nakal sangat...huhu~

Deeyaudeen Sabri said...

pakcik da rantai nafsu kt tingkap.. :P

Kakzakie said...

Guna laptop selagi boleh. Tapi bila dia sakit kita pun ikut sakit. Begitu juga kalau kawan baik kita tak sihat, kita pun turut sama merasai. Musuh... kakak tak mau ceritalah. Tak mahu ada musuh kan hihi...

Niena Pengembara Ilahi said...

incik setan la musuh kta hehehehehehe

Hanie_Dew said...

nafsu yang tak dikawal jadi jambatan setan utk rosakkan jiwa kita.

aku nak pi carik entry tu semula. ala.napa ko remove komen tu. xpat nak bace dah....hehehehe..

Hanie_Dew said...

lupa lak. oh ye. lek je pasal cik enon tu. dia sentap.sentap sensorang la. sume org ada hak nak tulis @ voice out pendapat masing masing. kan.

cool je mie.

JIJI YU said...

tu r...lappy pelangi aku dah 5 tahun tapi still ok lagi..

maszull said...

salam mimi...hawa nafsu bermaharajalelakn...kawal sikit yer jgn terlalu mengikutnya...:)

Paris Lipton said...

dh tukar layout ehhh...suke2 yg ni...one of my fav jgk kaler kuning...siyes suke!! ;)

reza al-razi said...

nafsu la pling susah nk dikalahkan.. degil betul nafsu nih..

PCL said...

pasal menda ni aku dah mis join dorang main futsal tiap2 ptg..nak eksesize jemari bagi runcing sikit...mainten yg ni dulu.

Mohd Izzar said...

yeahh..mari la kita memerangi nafsu..hoho

Acik said...

antara nafsu dengan akal ... :)

izyan yasmin said...

ahaha , sik iut miut malware . comel je ayat :D

ctk said...

hehe...bagusnye lily..selalu org bengang lau adew virus, lily ciap puji2 mereka lagi,patot la dorg suka kawan ngan lily..haha

bobiedanbad said...

kawal nafsu jagar tidak memandu kita ke jalan yg salah

Citarasa Rinduan said...

manusia kan, sebaiknya pun ada musuh juga..
tak semua orang suka, tak semua orang tak suka.....
salam ziarah untuk kamu lily

Sukma Bintara said...

ya........ stuju gan semua komen diatas~~~~ ehehe

Nadzirah K. said...

btl tu,kalau dah masuk banyak2 pendrive,mmg banyak la virus hinggap..hehe

KaK LimAh Si SupiR said...

lptp ni p0nnn..sket2 dh mule bwat hal..adoiii..tp xpe, dye laaa yg byk bejasa ^_^

Sunah Sakura said...

nafsu tu degil sangat lah

Jue said...

sbut psl laptop, aku punya dah lama pencen..kesian lappy tu

yg Hanie punya, bakal pencen. dia nak beli galaxy tab weh! ko g kaco dia

hahaha

anismelon said...

kalau nafsu dah merajai..huh..susah nak kawal.kawal lah nafsu anda..

NA said...

Keke cantik analogi. Haha Mimito kena rehatkan lappy kalau dia buat mogok lapar.

-wina1979-