Wednesday, October 19, 2011

pishang oooohh pishang

Bismillahirrahmanirrahim..



Banana by ~ poweman08
Fungsi buah pisang
makan untuk melawaskan pemberakan, buat cekodok untuk dimakan tiap petang, buat banana split pun sedap petang-petang kan, buat hiasan untuk hantaran kawen errrkk =.= ,
buat kek pisang, buat lepat pisang, buat kastard pisang, buat pengat pisang, buat halwa pisang, buat bingka pisang, buat susu pisang, buat  pisang goreng, buat gulai pisang.




Banana Tree by ~ EmoBluejay


Fungsi daun pisang:
buat  sampul lepat pisang, buat sampul nasi lemak bukan 2.0 , buat sampul ikan bako, buat sampul menghidang makanan di dalam hutan atau tidak hutan, buat sampul koci, buat sampul abuk-abuk.











Banana Tree by ~ Scooterbug2197
Fungsi batang pisang :
tempat duduk selesa untuk lelaki bersunat , buat lauk gulai, buat tempat duduk mase tengah penat-penat dok dalam dusun pisang.















Banana Heart Theif by ~ LyrebirdJackie
Fungsi Jantung pisang:
Buat ulam cicah sambal belacan, buat lauk kerabu,buat gulai lemak jantung pisang, buat rebus-rebus jantung pisang. buat pecal










Fuhhhhh! penat pikir dan senaraikan fungsi si pishang ni.. =p 
Begitu banyak sangat, tu pon mesti ade lagi kan?

Dari puncak pokok sampai la ke batang nya, dengan isi nye dengan jantungnya, begitu die berkhidmat untuk manusia, haiwan dan kawan-kawan die yang lain..=]

Jom ikot resam pokok pisang !
yang selalu memberi, memberi dan memberi,
menyumbangkan apa yang terhebaaaakkk dalam diri!
berkhidmat untuk agama, keluarga, nusa dan bangsa! 
insyaAllah! 
Dunia pasti tidak sepi..
hati sentiasa diwarnai dengan kasih suci murni bukan sup bunjut adabi =p


ha, ada lagi, JIJI cakap, " pisang berbuah sekali je..guna peluang tu untuk berusaha menghasilkan buah yg terbaik "


so! use it wisely to do the very best in our life =]





p/s: ni jawapan WW tadi.. =]



20 comments:

maszull said...

assalamualaikum mimi....pisang mana boleh berbuah 2 x kn...:)

AzatLazat said...

buat banana boat pon orait jugak kan
kakakaka :P

SoLy SoLicious said...

melawaskan pemberakan..ayt xtahn tu..hahah

sha my heart said...

suka kata2 hikmah tu.. =)

diana said...

bukan penggemar pisang..:p

Ezad Skytech said...

haha...baca ayat mula2 tu da buat sakit perut gelak ni mimito...haha...kalau sembelit boleh la try kan...haha~

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


byk rupenye fungsi pisang dan pokoknya...

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Lia Irdelia said...

ada kebun pisang ke?
nak cekodok pisang buley???
hhehe... :)

zahidah seran said...

suka pisang berangan.
malah kuat berangan...=)

naim said...

gulai batang pisang?

sedap 2.. dah lama tak makan.

Yatie Awang said...

akak suka pisang montel, sbb akak nak jadi montel cam pisang tu ahahha

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

satu pokok banyak memberi...bagusnya kan

anamizu said...

suka pisang goreng panas2..perhhh!






luv,
cik ana

FasiHaH SupiaN said...

pisang= karbohidrat = tenaga

serat=memudahkan penghadaman?

ok lama xmakan pisang =___=''

SITI NOORNADIYANA said...

terliur pulak dengar jantung pisang cecah belacan. huhu...

ok, dah take note dah. jgn lokek nak memberi kpd org. paling2 pon bagi kiriman doa. :)

Nadzirah K. said...

suke pisang :)

KaK LimAh Si SupiR said...

ulam jantung pisang..syokkkkk ^_^

anismelon said...

banyak kegunaan pisang nie kan..cam pokok kelapa jugak lah..setiap inci ade kegunaan..:)

Addin said...

taknak pisang berbuah dua kali .

p/s : banan split ! :D hehe

ctk said...

hehehe..banyak khasiatnye..tp lau sakit buah pinggang..dielakkan makan pisang ni :)