Thursday, October 20, 2011

Love at the first Sight

Bismillahirrahmanirrahim..




Dengar name title je, kemain la, macam ghope dokter cinta pulak aih. Seingat mimi, mimi tak penah lagi post dalam belog kat mane-mane entri pasal cinta, asenyelah, kot, hee, malas nak cek balik..

Title ni keluar lepas ada a very big discussion with my little adik comei yang sedang belajo kat negara kelahiran susu Fernleaf, iaitu New Zealand (NZ). Semalam beborak la secara menaip kat penyampai yahoo (oohh..sangat pelik, YM ye..)

adik: akak, lelaki ni memang tak boleh nak lupe kan cinta 1st dorang eh..

saya : erk! soklan ni lagi susah dari soalan Teori elektromangent tawu dok.. huu..asal pulak..

adik: emm.. tak tahulah kak... akak tawu kan adik dah tunang..

saya: tawu..okeh.. tunang adik  tu dok teringat kat cinta wahid die ke..

adik: entahlah.. asik-asik lepas tunang ni, dok cite pasal ex dia,macam nak compare kan kite dengan die.. kite sedih la kak.. kenapa ye kak..

saya: (homaigod, aku tak tahu nak jawab ape..) alolololo.. jangan la macam tu.. mungkin die tengah mengalami krisis pertambahan umor or krisis suku pertengahan umoq kot..

adik: apa akak merepek ni.. akaaaaakkkk!

saya: oohh..okeh2.. tak delah.. emmm.. (okeh, otak tengah ligat nak taip ape pulak ni..errk..).

akak nak cakap lebih, akak pon tak bertunang lagi sayang..hee.. so, akak cakap based on Logic la okeh! okeh.. dengar ni dokter cinta aimie nak ber cakap nih :

1) bile orang dah bercinta, dia akan meninggalkan sebuah kenangan or memori dengan sorang yang die penah cinta, tak kesah la lelaki or perempuan, die mesti akan ingat cinta die at the 1st sight tu.. melainkan dengan izin Allah, dia melupakan terus memori die tu.. mungkin saje pi hagun dinding kat tv, terus nyanyuk sampai ke tua.. tu case lain..

2) so, adik kene terima la yang tu. Nak tak nak.. die dah melalui kehidupan dengan pompuan tu dulu. May be, waktu dulu, waktu time deme bercintan dulu.. deme ada discuss sambil makan koci nak tunang cam ni cam ni.. nak wedding atas kapal angkasa ke.. and so on.. tapi apakan daya.. jodoh tak panjang, adik yang bertunang dengan dia pulak.. So, may be, die take time untuk merelase kan memori die dengan pompuan tu..


3) lain-lain sebab kenapa die asik cakap pasal ex die tu, may be, die nak luahkan segala yang terbuku kat hati die yang tak kesampaian waktu dulu. May be die nak pegi papua new guinea dengan ex die dulu.. Tapi tak dapat.. ex die dah pegi  Rio de Janeiro pulak larikan diri..so, mungkin die tengah mengclearkan diri die, pemikiran die dari belenggu kisah die dengan ex die dulu..

okeh, tu je rezen yang akak mampu cakap dan pikir sekarang.. Wat ever it is, adik kene pikir positif okeh. dah tunang, lagi sebulan nak kawin dah pun kan.. So, ni mase time time gini sangat genting untuk elakkan dari berlakunya Tsunami.. So.. better get ourself more WHITE rather than BLACK..


adik : emmmm.. ye akak.. adik tawu.. emmm.. panjang nye akak taip.. hehe..

saya: yelah..nak cakap kat tepon tak boleh, taip la..hehehe..

adik: jadi, ape adik nak kene buat sekarang?

saya :(erkkkk..sekali lagi otak beku..nape tanya orang yang tak de pengalaman nihh..huhuhu) ooo.. tanya kak nak buat ape ke? kiki..wat deeek jek lah..

adik : alaaaaaaa.. orang dah tak larat nak buat dekk....

saya :okeh...bersedia sekali lagi untuk mendengar ceramah pnjang ye...buka mata luas sikit eh..huu :

1) memang adik kene wat dek. Buat deeek di sini bermaksud, jangan terlalu memikirkan nye okeh.. Jangan take serius sangat. Ye akak tahu, susah, sebab tunang sendiri kan. Mean maksud akak, bile die tengah cerita pasal  ex die tu, cube untuk buat topik lain pulak.. Cite pasal belaja kome ke, teori oHm's law ke, faraday's law ke, nape lecturer tu tido mase tengah ngajo ke..lame kelama an, die tahu dan die sedar yang die sekarang adalah TUNANG orang... dan bakal jadi SUAMI orang tak lame lagi.. opkos la die tak nak buat bakal isteri die jemu kan.. =]

2) kalau tak menjadi jugak, bagi sumtin yang special.Jangan bagi yang pelik-pelik pulak.. Paham kan maksud akak? Nak tunggu aniveseri cam berjanggut pulak kan.. Tak yah, buat ape-ape je yang boleh menghidupkan suasana macam dulu.. ala, bagi hadiah seekor panda ke, pape lah.. yang mungkin boleh cube nak ubah pemikiran die daripada ex die..


3) Jangan tengking2, marah2 kat dia. Ni hanya menimbulkan Syaitan di tengah-tengah keadaan korang ni.Time sekarang ni, macam useless je bile nak marah dengan orang macam ni.. Apa kata gune reverse psikologi kan? sebab kome, due-due dah beso, so, nak marah pon, macam dah tak de gune lagi. BUkannye kompem 100% bole berubah kan.. MUngkin pure-pure lah tak layan die ke ape ke, kalau tak jadi, buat lagi cara psiko yang lain..


4) kalau tak berjaya gak.. emmmmm.. ape lagi eh, tetibe akak beku.. hehe.. akak ase better kome slow talk.. dari hati ke hati. Kalau inginkan perhubungan yang serius, due-due kene tahu apa yang lebih dan ape yang kurang. Dah nak kawin pon, so, soal ni bukan untuk sehari dua, korang akan menghadap orang yang sama sepanjang hidup korang, dengan Izin-Nya lah..May be ada something yang die nak luah kat adik, tak sampai.. so, discussion slow motion, sambil minum kopi, makan wafel, menikmati lembu meragut di bumi NZ tu,eh.. dah lebih..haahaha. asenye, insyaAllah temui jalan penyelesaian..


5)one more, antara semua, yang ni paling penting kot, berdoalah kepada Allah. Dia pemberi Cinta korang, kepada Dia jugalah kita mohon cara nak selesaikan cinta kita ni.. Sebab semua bende ni berlaku dengan izin Dia. Mesti ada sebab musabab kenapa cinta yang Tuhan bagi ni jadi macam ni sekarang kan?

peh..ase dah panjang sangat akak taip ni dik.. Better adik cube yang ni lah dulu.. kAng tak berjaya bagi taw akak..hehehe..



adik: T_______________________T huuu..maceh akak.. adik paham.. ye..insyaAllah..akak..doakan adik ye.. risau..nanti majlis nikah entah jadi ke tak..

saya: eihhh.. ade ke cakap cam tu.. Tak baik..insyaAllah..moge dipermudahkan urusan adik.. Pembinaan "masjid" kan suatu ibadah adik.. berdoalah kepada Nya ye sayang.. Dia lah pengurnia segala tawa dan tangis kita. Ada Jodoh, pasti tak kemana..

adik: ye kak.. insyaAllah.. mudah-mudahan.. emm..akak, nak tidur dulu..esok pagi ada kelas circuit theory.. emm.. akak! terima kasih ye..

saya: ye2, kem salam dengan ibu ye.. jangan tidur pulak dalam kelas CT sok..hehe..sesamee.. nunite dek!

adik: insyaAllah kak.. nunite kak!



pehhhh..panjang nye bebelan mimi.. hehe.. Tu serba sediikit kongsi per YM an mimi dengan adik kecik tu.. selalu cite pasal letrik je dengan budak kecik ni, ni tetibe cite pasal cinta macam beku sikit..hehe..

untuk kawan-kawan ku sekalian, yang membace entri ni, kalau-kalau keadaan kome sama macam adik tu, mimi harap, tips tu berguna la sikit untuk kome mungkin kedengaran nye macam biase je kan..hehe..

Maaf! mimi tak pandai sangat soal cinta ni..yang pasti cinta itu suci, cinta itu dari Ilahi, cinta pandang pertama itu memang wujud, dan kalau tak berjaya sekalipun, bukan makna kita gagal beroleh merasa cinta itu, tapi kita berjaya beroleh buih-buih cinta kita supaya tidak lupa pada pencipta Cinta itu kan?

insyaAllah~ moge Cinta Rabbul Izzati selalu menemani kite!

17 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah..nasihat2 yg sgt berguna..

bagus2...

walau pnjg,tp byk maknanya..

Nadzirah K. said...

best la,g new zealand :)
btl tu,jangan lupa pada pencipta cinta :)

Niena Pengembara Ilahi said...

adik amik medic ke kt sana..wah2..dia da tunang ea .. :D

Saiazuan said...

kisah cinta biasanya bermula dengan kegembiraan.. tp berbeza dengan kisah aku yang tak pernah bermula dengan kegembiraan.. haha :D

Lia Irdelia said...

whuhuhhuhu..
doktor cinta kah???
hebakk... :)

nur said...

Mmg dokter cinta ni.. Panjang lebor..

msredcheesecake said...

first love memang susah nak lupa... kebanyakan org dapat kapel yg dah ada first love, so kena bersedia....

nasibb baik first love akak hubby akak skang... hhee

Ain Atika Zailani said...

wahhh mimi memang layak jadi doktor cinta la...huhu..bagus motivation yang tinggi. mimi kena amek kos psychology ni. hehhehe.

Ezad Skytech said...

sejak bila mimito jadi dr love ni...heee~

NasZ said...

kalau dah jodoh, tak kemana. tapi mmg cinta 1st susah org laki nak lupa.

maszull said...

assalamualaikum mimi....betu2 kat ezad kat atas tu bila la mimi kita ni jadi doktor love ni.....hehehe...nasihat yg bagus....:)

Addin said...

memang susah nak lupa cinta pertama kot.

Ini Kisah Tia said...

clap untuk Tia sebab eksaited gile baca entri ni .. susah jugak kan klau macam tu .. tapi betullah . cuba slow talk dengan dia .. terus terang .. apa yang suka , apa tak suka . jangan dipendam , bhaya .. huhu

Chegu said...

tapi adik kenan bagi tau k kat tunang adik, adik tak suka dia crite2 ttu semua, bukan ape, takut adik mletup, jadi hulk t. kekadang mamat ni pkir masalh dia je, die ingt kita selesa dgn ape die crite. tapi sbnrnya tu plak jadi masalah kat kite, tapi bagi tau bebaik a, t tunang pujuk ngan lolipop, heeee...

Bidadari Syurga said...

jawapan yg menenangkan hati adik tu... rasanya kalau dia tanya lagi adik kenalah beri +ve idea... sebab beri semangat kata orang...

p/s: kalau jodoh tak ke mana biar sejauh manapun halangan... kena selal yakin dengan DIA.

ctk said...

wah..bgus tul kamu...bgus la lau dia ikot nasihat kamu..kamu da jd penyelamat da..hihihi

zahidah seran said...

good advice dari seorg akak..=)

am speechless actually...=)