Saturday, October 1, 2011

jalan-jalan cari kasUt sekOLah

Bismillahirrahmanirrahim...




Ayuh kembali ke sekolah! ayuuuuuhhhhhhhh! =.<

heeee.. Ari ni seharian la kua jenjalan pusing-pusing kk heee.. BUkan pusing saje.. tapi pusing-pusing cari kasut sekolah. Nak sekolah ke mimi hoiit? ke nak pi joging ? 


no, no.. ni adik ku, tapak kasut dah hilang.. ada orang makan gamaknye.. ish ish.. dah akhir tahun pon boleh hilang tapak kasut.. makanya , beli la sepasang yang baru!  

akak niii.. kasut pon nak hamek gambor ke.. ha.. nak masuk dalam belog la tu.. blogger la katakan.. weeeekkk =p

heeee..tak habis-habis nak perli aku ye... heeeee.. Ala, sajelah la kan.. adelah jugak nak dibuat entri.. kiki... sepanjang mase sekolah menengah dulu, seingat tak penah pakai kasut putih, dari form 1 sampai form 5, sume pakai kasut hitam berkulit, dan tak boleh bertali, mesti kasut wanita.. dan tutup penuh... macam-macam..

MUngkin sebab sekolah asrama cenggitu kot.. So, merasa pakai kasut sekolah ni, mase sekolah rendah jelah.. Alahaaai.. rindunye la nak sekolah lagi kan.. Muke pon dah macam form 3, so,mesti tak de orang perasan, boleh je selit-selit dok sekelas dengan adik, lepas tu, dapatkan gelaran "BEST STUDENT OF THE YEAR" haha..


Heee.. buat tebiat la tu kan.. Okeh, sajelah di kesempatan ini, nak wish untuk adik-adik ku, termasuk adik ku sendiri yang akan menjalani peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2011 ini, yang akan bermula 4 , 5, 6, dan 10 Oktober 2011 ini..


heee.. dah bagi tips-tips comei la, kot-kot la ade adik-adik PMR mai singgah bace kat belog ni kan.. heeeee... (arap-arap la ade..huuuu)

1) relax, cool, jangan gelabah hokeh! Dah belajar kan? =.<

2) Jangan tidur lewat, nanti badan penat, lesu, tuyu, luyu, nanti jadi ikan puyu pulak.. So, pastikan tidur cukup hokeh!

3) Jage kesihatan molek-molek, okeh, ni tegaskan betoi-betoi, jangan dok minum ais buat sementara waktu ni, minum banyak air masak, dan jangan main hujan, jangan main panas..heee..

4) Jangan terlalu memaksa diri.. InsyaAllah, selama 2 tahun lebih dah nak 3 tahun belajar.. dari form 1, sampai form 3, mesti ada sumtindok terbang-terbang dalam pale tu bila nak jawab dalam exam.. Paling-paling koman, tak tawu gok, tulih balik soklan.. (hahaha, cam penah buat je..kikiki). Dan jangan pernah tinggalkan ruang kosong, jawab jek hokeh!

5) Jangan menirukkkkkkkkk mase exam! hah! kedapatan, langsung habis! wassalamu la result PMR kome ye!


6)Pastikan sume peralatan alat tulis cukup,pensel 2B tu penting, elak pakai pensel tekan-tekan tu.. walau pun die cakap 2B, karbon nye tak same dengan karbon pensel 2B yang pensel betol tu.. So, nak selamat, pakai je pensel asli, yang kene asah pakai sharpener tu, beli jek sekotak.... Ha..hangkot je sekotak..patah tak yah nak asah, gune pensel lain.Jimat mase!

ase-ase macam tak penah tukar bateri kalkulator, kang tak pasal-pasal bukak stokin, kira pakai kaki pulak sebab tak cukup jari.. So, tukar jek bateri kalkulator tu okeh, tak mahal mane pun, below 10 hengget jek okeh!



7)Kalo ase-ase macam tak sedap badan ke, sakit perot ke mase exam, spare ubat siap-siap dalam beg. In case urgent dah tak tahan, angkat tangan cakap " saya nak makan ubat, nak kene amik ubat kat beg.." ha.. insyaAllah, sakit dapat reda, tak la pressure nak memikio nak menjawab soklan tu taw!


8) ha.. IC jangan lupe bawa. takot pengawas peperiksaan nak tengok, Kot-kot, kome bukan exam kat sekolah kome, kot terdampar exam kat sekolah lain.. In case la  heee..


9) Mase exam jangan lupe bawa air masak okeh!dalam air masak ada O2. oTak perlu oksigen. Elak otak krem lagi jem stoberi, minum air.. ELakkan dahaga =]


10) the most important thing, kalo muslim, solat tamo tinggai sampai bebile, berdoalah, diterangkan hati, dijauhkan kekelam kabutan semasa exam, dipermudahkan segala urusan hokeh!Allah is the great great Almighty =]



Waaaaa.. macam kene soh adik sendiri bace jugak nihh,, heeee.. wish u olll the best!  =]



21 comments:

Iffah Afeefah said...

Adek k.ngh pon kne bce ni

ShErA said...

nice tips... hehe

Gen2Merah said...

wah bestnya.. harap ada adik2 PMR yang singgah baca tips menarik ni,.. heee

anamizu said...

aah la adik2 form 3 dah nak PMR ;)





luv,
cik ana =)

Kancil 8349 said...

Selamat berjuang untuk mereka semua di seluruh Malaysia...

Acik said...

ohhhh ... gud luck buat adik mimi! :)

SoLy SoLicious said...

time PMR dulu2, dengan slambernye pakai MP3 time exam..mmg xleh blah..heee

NasZ said...

panjangnya list tu. haha. anyway, good luck utk adik awak ye?

MOHD NASER.com

Iz.Eusof (Abg Stalker) said...

ni mmg patut adik sdri kne bc.haha :D mmg kakak yg bgs eh bt tips tuk adik2.nk join bdk skola?..awk tu da tua cik amalina.wawawaaa..;))

Jue said...

Adik aku slalu ckp aku wat karangan kat blog hahaha

Bgs tips ko. Mmg sesuai dibc. Kalau aku slalu nasihat adik aku
"Sndri mesti tau pe plu bw. X plu nak diingatkan. Study elok kalau nak duit kepuk2 dlm wallet jgn hrp PAMA je"

Ezad Skytech said...

gudluck untuk adik2 yg amin PMR nanti..hee~

ubi said...

tips tuk dak pmr..dak pmr ade blog eh?

Jue said...

Smlm x dmam beb tp tpaksa amik mc sbb annual leave x approve. Nak p shoot pix adik convo. Tp hr ni betul2 dmam sbb smlm tido sejam je -_-

Thx ya dear sbb btanya. Pasni, mgikut arahan akn mkn ubat! =)

JIJI YU said...

makaseh akak

Mr.PinGu said...

nak kasut sekolah gak boleh? hehehee dh lama xpakai kasut sekolah dan mungkin tidak akan memakainya lg hihi

Jue said...

Kita sama2 sayang adik =) sapa yg x kan ;)

iMBobo said...

rasa mcm nak amik pmr balik! hehe

anismelon said...

wah..kalo mase anis pmr dolu ade blog blog..leh jadi kan sume nie sbgai persediaan..weee

~Kirin Selama Perak~ said...

semoga berjaya !
:)

KaK LimAh Si SupiR said...

tq kakmimi utk tips tuuuu ^_^
nt ckp gdluck kt adik kakmimi eh? :P

ciK LyndaWawa said...

hahahaha..perkara biasa seorang blogger.huhuhu=]